23948sdkhjf

Astrups markedsrapport: Vedvarende svak krone holder materialprisene oppe

Den norske kronen holder seg rekordsvak, til tross for dobbel renteøkning fra Norges Bank.

Det skriver Astrup i sin markedsrapport for juni.

Signalene om en høyere rentebane med ytterligere renteøkninger til høsten, eller beslutningen om lavere salg av norske kroner som kom på fredag, ser heller ikke ut til å styrke kronen i særlig grad. Det forventes renteøkning både i august og september med 0,25 prosent, men usikkerheten er stor.

Bedret sin konkurransesituasjon

Norges Bank ønsker å dempe prisveksten ved å dra ned aktiviteten i økonomien. Regionalt nettverk viser at bremsen er på i varehandel, bygg og anlegg, mens det er stor vekst blant leverandørene til oljebransjen. Norsk PMI steg til 48,0 i juni, det samme gjorde antall arbeidsledige (2,0 prosent). Den positive effekten av en svak krone er at mange bedrifter har bedret sin konkurransesituasjon. Materialprisene har falt en del ute, mens den svake kronen demmer opp i Norge. Det er ikke de store endringene på LME, råvareprisene siger litt nedover.

Kjører på redusert kapasitet

 Lav etterspørsel i Europa på rustbestandige materialer gjør at flere verk kjører på redusert kapasitet. Importen fra Asia er fremdeles markant, men prisforskjellen er lavere enn tidligere. Noen europeiske verk er aggressive på pris på standardmaterialer for å fylle ordrebøkene.

Leveringstidene fra alle europeiske aluminium valseverk ligger på fem til sju arbeidsuker som er kort for årstiden. Prisen på rå-aluminium er noe ned fra mai til tross for meget svak norsk krone. På rustbestandige kaldvalsete plater har de europeiske verkene fortsatt meget svak ordreinngang, enkelte kan levere kaldvalsete plater på fire uker. Litt mere etterspørsel er det på tykkere plater og spesialiteter som har leveringstid august.  Valbruna melder fremdeles om svak etterspørsel på standard rustbestandige materialer, mens det er mer etterspørsel etter 4418/165 M, Duplex stål og SMO. Prisen på nikkel har gått ytterligere ned, og gir noe lavere legeringstillegg. Tilsvarende gir en lavere pris på skrot og ingen energitillegg på spesialstål en skrotpris på 4800.-kr/tonn for 520M.

Normal leveringstid

Ovako har nokså normal leveringstid (seks til åtte uker på valset), mens på seigherdet 10-12 uker. Gjennomsnittsprisen på kobber gikk noe opp i juni, leveringstidene er normale. På plast halvfabrikat er det ingen store endringer, prisene holdes oppe grunnet den svake kronen.

Kilde: Astrup AS

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.219