23948sdkhjf

Norsk Stålkonstruksjonspris 2017 til Bumerang bru og Jungelbru

| Medlemsnyhet | Bedrift Norsk Stålforbund

Norsk Stålkonstruksjonspris 2017 gikk til Oslo kommune Bymiljøetaten, SAAHA, Degree of freedom og Implenia & Boss Industrier og Mek Verkstad for Bumerang bru og Jungelbru. Prisen ble delt ut under Norsk Ståldag ved Hotel Bristol, torsdag 2. november

Norsk Stålkonstruksjonspris 2017 til Bumerang bru og Jungelbru

  • Byggherre: Oslo kommune Bymiljøetaten
  • Arkitekt: SAAHA
  • Rådgivende ingeniør: Degree of freedom
  • Stålentreprenør: Implenia & Boss Industrier og Mek Verksted

Norsk Stålforbund og Norsk Forening for Stålkonstruksjoner står bak priskonkurransen som holdes hvert annet år. Norsk Stålkonstruksjonspris er ment å oppmuntre til anvendelse av stål og inspirere til nye idéer og løsninger. Prisen ble første gang delt ut i 1991. Juryen består av representanter fra Norske Arkitekters Landsforbund (NAL), Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF), Norsk Forening for Stålkonstruksjoner (NFS) og Den Norske Stålgruppen (DNS).?  

Juryens uttalelse

Juryen har valgt å premiere de to bruene Bumerang bru og Jungelbru. Dette er to svært forskjellige bruer, men de er deler av samme prosjekt, og de ligger noen hundre meter fra hverandre på samme gang- og sykkeltrasé. Prosjektet er den avsluttende delen av Groruddalsatsingen og delfinansiert av denne. Bruene ligger i svært forskjellige omgivelser, og utformingen av dem viser en prisverdig følsomhet for de ulike situasjonene og en evne til å gi relevante formsvar på oppgaven.

Jungelbru spenner over et bekkefar i et tett og bratt skogområde som tidligere har vært nærmest utilgjengelig. Brokarene er skånsomt plasser i terrenget og valget av hengebruprinsippet åpner opp for fantasien. Brua er utført i galvanisert og rustfritt stål, med spesialtegnede detaljer som løfter inntrykket av brua og gir den egenart.

Bumerang bru, som spenner over Ytre Ringvei i en vakker kurve, er kraftigere i uttrykket. Med rekkverk i presist utformet rustregt stål skapes en elegant sekvens som går fra bred til slank, fra massiv til gjennomsiktig. Brokroppen, også den i rustregt stål, er tegnet som en asymmetrisk kassekonstruksjon med følelse for bruas linjeføring. Det røde stålet står i kontrast til den grønne vegetasjonen rundt.

Sammen er de to bruene eksempler på berømmelig bruk av stål. De er resultat av lekenhet, sikker formingsevne og gjennomgående solid fagkunnskap fra unnfangelse til utførelse. 

Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén


Skriv kommentar

Medlemsnyhet

Bedrift
Norsk Stålforbund

Møllergata 8
0179 Oslo
Norge
Norsk Stålforbund

Send til en kollega

0.093