23948sdkhjf
Del siden
Sponsored content

Datamaskiner på norske arbeidsplasser lever langt kortere enn det som er teknisk mulig

Ifølge en ny undersøkelse fra Panasonic Toughbook velger norske virksomheter å bytte ut sine datamaskiner og nettbrett altfor tidlig.

Når norske selskap bytter ut sine datamaskiner og nettbrett, skjer det i 73 prosent av tilfellene før de er fem år gamle. Dette skaper et miljøproblem, siden de nyeste generasjonene av datamaskiner og nettbrett rettferdiggjør en levetid på minst fem år.

De nedslående norske tallene er en del av en ny undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av Panasonic Toughbook. Og nyheten tas ikke vel imot av Nordic Country Manager Stefan Lindau:

“I de fleste tilfellene jobber virksomhetene med faste sykluser for oppgradering av maskinvare. Det betyr at de skifter ut datamaskiner og nettbrett med faste intervaller, i stedet for å faktisk vurdere om dette strengt tatt er nødvendig. Miljømessig blir dette helt feil, siden produksjon av elektronikk krever store mengder ressurser og energi. De nyeste generasjonene av datamaskiner og nettbrett og den medfølgende supporten rettferdiggjør en levetid på minst fem år, og ofte mye lenger, om du designer enheter som er bygd for å vare”, sier han, og peker på det faktum at teknologiindustrien er ansvarlig for 5 til 10 prosent av verdens karbonutslipp, ifølge det internasjonale analyseselskapet IDC.

Undersøkelsen viser også at 12 prosent av de norske virksomhetene bytter ut sine datamaskiner og nettbrett etter bare to år, mens ytterligere 19 prosent erstatter enhetene sine etter 2-3 år. 1 prosent bytter til og med ut datamaskiner og nettbrett etter mindre enn ett år. 

I februar ble EU-kommisjonen enig om ny lovgivning, som introduserer en ny “rett til reparasjon” for kundene, både innenfor og utenfor den lovpålagte garantiperioden, noe som gjør det enklere å få produkter reparert i stedet for å bare erstatte dem med nye. Det nye regelverket krever at en lang liste av smartmobiler, nettbrett og datamaskiner er teknisk reparerbare for å kunne forlenge deres levetid.

Det politiske engasjementet har som målsetning å sikre at datamaskiner, nettbrett og smartmobiler er designet for å være så energieffektive og ha så lang levetid som mulig, slik at forbrukerne enkelt kan reparere, oppgradere og vedlikeholde dem, og ikke minst sikre gjenbruk og resirkulering av enhetene.

Problemet forbundet med å bytte ut utstyr som datamaskiner, nettbrett og mobiler for tidlig uten å vurdere levetiden, ble nylig understreket i den årlige globale FN-rapporten om elektronisk søppel, som ble utgitt i mars. Rapporten viser at verdens produksjon av elektronisk avfall vokser fem ganger raskere enn den dokumenterte resirkuleringen av e-avfall. Utrolig nok er de 62 millioner tonnene med e-avfall som ble generert i 2022 nok til å fylle opp 1,55 millioner 40-tonns lastebiler. 

Panasonic står bak TOUGHBOOK-produktene, som består av robuste datamaskiner og nettbrett som tåler rystelser, vann- og støvpåvirkning, i tillegg til å bli sluppet fra stor høyde. Produktene brukes av serviceteknikere, lagerarbeidere, nødetatene, militæret og bygningsindustrien, og har lang varighet. 

Om studien
Undersøkelsen ble utført av YouGov på vegne av Panasonic Toughbook. Den omfatter et utvalg av norske virksomheter i kategorien små (færre enn 50 ansatte), middels (51-500 ansatte) and store selskap (mer enn 500 ansatte). Undersøkelsen ble utført gjennom intervjuer med it-ledere i 204 selskap over forskjellige demografier.

digitalPR
Vejlsøvej 51
8600 Silkeborg
Silkeborg Kommune
Danmark

Send til en kollega

0.064