23948sdkhjf
Del siden
Sponsored content

Hvorfor er en stykkliste nødvendig for produksjon?

Produksjonsflyten er en av de viktigste og mest grunnleggende operasjonene i ERP-systemer som MONITOR G5 ERP. Informasjonen som lagres i stykklister – som drift, oppsett og gjennomløpstider, materiell, mengder, priser osv.

Produksjonsflyten er en av de viktigste og mest grunnleggende operasjonene i ERP-systemer som MONITOR G5 ERP. Informasjonen som lagres i stykklister – som drift, oppsett og gjennomløpstider, materiell, mengder, priser osv. – er avgjørende for videre arbeid som kalkulasjoner, behovsberegninger og tildelingsplaner. Hvis man ikke har oversikt over alle enkeltdeler helt fra starten, kan det føre til problemer og sette hele produksjonen i fare. I verste fall kan ikke produkter ferdigstilles i tide på grunn av manglende deler, og produksjonseffektiviteten lider. Perfekt planlagte produksjonsprosesser bidrar til bedriftens lønnsomhet på forskjellige områder. Nøye planlagte komplekse produksjonsprosesser kan hjelpe deg og bedriften din å unngå lagermangel og maksimere salget. For å bryte ineffektive rutiner i produksjonen og introdusere optimaliserte produksjonsserier, må man ha full kontroll over produksjonsflyten.

Forstå stykklisten og arbeidsflyten

En stykkliste er en detaljert beskrivelse av materialene som brukes i produksjonsprosessen, inkludert ledetider, samt alle enkeltdeler med mengder som kreves for å produsere et bestemt produkt. Begrepet kom opprinnelig fra maskinteknikk, men brukes nå i alle produksjonssektorer. Stykklister brukes alltid når sluttprodukter er satt sammen av flere originale deler eller materialer. Stykklister er derfor nært knyttet til arbeidsflyten, som inneholder operasjonene, arbeidsprosedyrene, tidene og arbeidsplassene. Arbeidsstasjonene kan også være eksterne, som under entreprenører, slik som det er mulig med MONITOR G5 ERP. Du kan også legge til underleverandøroperasjoner her.

Følgende arbeidsprosesser er basert på stykklister:

• Fastsettelse og planlegging av behov

• Anskaffelse av nødvendige komponenter

• Planlegging av den spesifikke arbeidsflyten

• Utførelse i produksjon

Stykklisteinformasjon er nødvendig for kvalitetskontroll og produktansvar. De kreves spesielt for produksjonskontroll og innkjøp av deler, slik at de riktige delene installeres, og riktig materiale til produktene som skal produseres kan kjøpes, lagres og gjøres tilgjengelig. I aktivitetsbasert kostnadsberegning og andre planleggings- og kontrollsystemer brukes også stykklister for retrospektiv fastsettelse av faktisk forbruk. Stykklister kan også brukes til å kontrollere fullstendigheten av et produkt levert i enkeltdeler, en anlegg eller et helt system.

Hvor brukes stykklister?

For produksjonsforberedelse utarbeider ingeniøravdelingen til et selskap vanligvis stykklister. De gjør dem tilgjengelige for alle relevante avdelinger for videre distribusjon. Stykklister danner grunnlaget for fullstendig anskaffelse og fastsettelse av behov, og derfor kan de finnes i ulike brukergrupper eller områder innen produksjonsstyring.

Bruksområder for stykklister:

  • Konstruksjon
  • Arbeidsforberedelse (eller arbeidsplan)
  • Innkjøp
  • Beregning
  • Materialdisponering
  • Utvikling
  • Produksjon
  • Etterspørselsplanlegging

Stykklisten i MONITOR G5 ERP

Stykklister inneholder ulike opplysninger og stamdata. I MONITOR G5 ERP kan du for eksempel finne informasjonsfelt for kundekoblinger og lagernivåer som er lagret i de respektive artiklene. Nedenfor kan du se hvilken informasjon du kan lese fra stykklister:

Kundekoblinger: Dette informasjonsfeltet viser kundelenkene til delene og lar deg lagre kundespesifikke priser og kundeartikkelnummer for stykklistene. Kundekoblingene gir en oversikt til for eksempel ditt salgsteam.

Planlegger: Dette databasefeltet viser planleggingsinformasjon og innstillinger for delene, slik at du kan holde øye med alle kommende prosjektdeler. Dette feltet viser også om en del er produsert for ditt eget lager eller direkte for en kunde.

Inventar: Dette panelet viser lagersaldoene til delene og alle tilgjengeligheter, inkludert beholdninger per anlegg eller beholdninger per anlegg med sporbarhet.

Kostnader knyttet til kontraktsproduksjon: For operasjoner som utføres eksternt, kan du legge inn kostnadene per vare i tillegg til ledetiden til den respektive leverandøren.

Blokkering/varsling: Dette feltet inneholder låser og meldinger for delene.
Leverandørlenker: Dette feltet inneholder informasjon om leverandørlenkene til delene og lar deg legge inn leverandørspesifikke priser og artikkelnummer for kjøp av stykklister.

Sporbarhetsinnstillinger: Dette feltet kontrollerer om en vare produsert via en stykkliste skal administreres med et serienummer/batch. Den automatiske tildelingen av serienummer av de mest varierte typene er selvfølgelig gitt.
Lagre alternative jobber: I dette feltet kan du lagre og lese alternative arbeidssentre, kalt arbeidssentre i MONITOR G5 ERP.

Variant stykklister: Du kan også spesifisere varianter for spesifikke omstendigheter. Disse variantene er forskjellige og unike. Variantkoder eller kunder kan spesifikt kartlegges, slik at det kun trengs å opprette én stykkliste for ulike varianter av et produkt. (CTA: Mer informasjon om variantstykklistene)

 

Konklusjon; Stykklister som grunnlag for en skikkelig produksjonsprosess.

Alt i alt utgjør stykklister et uunnværlig grunnlag for produksjonsplanlegging og levering av materialer. Spesielt når det gjelder komplekse produkter, hjelper de bedrifter med å ha full oversikt over sammenstillinger og enkeltdeler.

VIL DU VITE MER? Kontakt oss

Monitor ERP System
Karenslyst alle 53
0279 Oslo
Oslo
Norge

Kontaktperson

Send til en kollega

0.031