23948sdkhjf
Del siden
Sponsored content

Mot stopp for SVVs tunnel- og fjellsikringsprosjekt

Sarpsborgbedriften Pretec frykter umiddelbar stans i en rekke pågående tunnel- og fjellsikringsprosjekter pga manglende politisk styring

Nye firkantede fortolkninger av reglene utelukker selskapets sikringsbolter fra offentlige prosjekter – og det selv om både Statens vegvesen og SINTEF har ment at de er velegnet for formålet. Bare samferdselsministeren kan rydde opp, men han somler.

Den 6. februar sendte Statens vegvesen e-post til flere av sine prosjekter for tunnel- og fjellsikring om at sikringsbolter fra Pretec ikke lenger kan brukes. Begrunnelsen er at sikringsbolten ikke har den særnorske stållegeringen oppgitt i vegnormalen. En slik streng fortolkning av regelverket er i strid med etablert praksis.

Rammer over 30 pågående prosjekter

Ettersom det bare finnes én annen leverandør av slike sikringsbolter i det norske markedet, vil entreprenørene stå uten leverandør til sine prosjekt. Dermed ventes pågående arbeider å stoppe opp – og bli forsinket. Over 30 prosjekter under utførelse har avtale om leveranser av sikringsbolter fra Pretec.

  • Situasjonen skyldes manglende inngripen fra samferdselsminister Jon-Ivar Nygård, sier administrerende direktør Nina Pettersen i Pretec.
  • Etter å ha erfart at Statens vegvesen ikke var interessert i å lytte til andre faglige vurderinger enn sine egne, innledet vi en dialog med Samferdselsdepartementet, sier hun.

Et møte med ministeren ble satt opp, men ble i siste liten flyttet to ganger og er ennå ikke avholdt.

  • Samferdselsministeren må på banen for å sikre at ikke berørte pågående samferdselsprosjekt sporer av, sier Pettersen.

  •  Statens vegvesen hevder at fortolkningen av reglene skyldes behovet for strengere produksjonskontroll. Det gir ingen mening. Våre bolter er de mest brukte i markedet og vi har en løpende produksjonskontroll med sporbarhet på alle bolte typer som leveres til SVV sine prosjekter. Vi har levert millioner av bolter og ingen har påstått at de ikke holder mål. Snarere er det godt dokumentert at de er like gode eller bedre enn hva vegmyndighetene krever, sier hun

  • Kvalitetskontrollen vår ligger på et meget høyt nivå og dokumenteres skriftlig eller elektronisk med
    tilhørende produkt sertifikater, sier hun.

Markedsleder
Pretec er den største leverandøren av tunnel- og fjellsikringsbolter i Norge og har gjennom 15 år levert mer enn 5 millioner slike bolter til samferdselsprosjekter. Boltenes kvalitet og egnethet er grundig testet og dokumentert av blant annet SINTEF - landets fremste fagmiljø på feltet. Også Statens vegvesen har i alle år gått god for boltenes kvalitet, Pretec har fra SVV fått tilbakemeldinger om at produksjonskontroll under tidligere regelverk har vært akseptabel. Pretec har opprettholdt disse rutinene for produksjonskontroll og dokumentasjon. Sikringsboltene er dokumentert å holde høyere kvalitet og egnethet enn kravene i vegnormalen.

For Pretec er avvisningen fra Statens vegvesen uforståelig

Ved spørsmål, vennligst kontakt:
Nina Pettersen, administrerende direktør i Pretec.

Pretec AS
Kampenesmosen 3
1739 Borgenhaugen
Sarpsborg
Norge

Kontaktperson

JK
Joakim Kristiansen
Markedskoordinator
joakim@pretec.no

Send til en kollega

0.031