23948sdkhjf
Del siden
Sponsored content

Betechs norske selger i 10 år: Teknisk er vi blant de beste

Olje- og gassindustrien har hatt store svingninger i de senere årene, men blant andre har møbelindustrien vært et stabilt marked for Betech. Henning Thunheim har vært med i alle de 10 årene i Norge.

Henning Thunheim startet ikke fra bunnen av verken faglig eller på det personlige planet da han i slutten av 2011 ble håndplukket til å styrke Betechs markedsposisjon i Norge.

Etter mange års fartstid innen flere grener av norsk industri hadde han et stort nettverk som han kunne aktivere for å spre ordet om Betechs produkter: alt i pakninger, tetninger, støpte gummideler, dempere og fleksible belger. Han hadde også erfaring med pakninger fra tidligere roller samt erfaring fra flere internordiske selskaper.


Pakninger, tetninger, støpte gummideler, dempere og belger

Kommunikasjonen med medarbeidere i et danskbasert selskap var heller ikke noe problem for Henning, siden moren hans, Elly, kommer fra Uge ved Tinglev i Danmark, så han forstår godt dansk. Sommerferiene ble tilbrakt hos besteforeldrene i Sør-Jylland der bestefaren drev gård.

– Jeg hadde lest meg opp på Betech og fått et godt inntrykk. Administrerende direktør på den tiden, Claus Nielsen, var en god selger under intervjuet i Sola ved Stavanger. Han var på leting etter noen som kunne bygge opp salget fra bunnen av, og det syntes jeg var interessant, sier Henning Thunheim.

Betech hadde allerede solgt produkter til Norge i en årrekke da Henning startet. Men selskapet ønsket å satse bredere på industrien, spesielt maritim sektor, møbelprodusenter og, med beliggenheten i Stavanger, på offshorekunder. Det viktigste målet var å øke omsetningen, helst fra fire til ti millioner kroner på to–tre år.


Oljekrisen satte kjepper i hjulene

Henning Thunheim kartla de potensielle kundene, og så var det ut på veiene, særlig fra Trondheim og sørover der de fleste hovedkontorene ligger. I tillegg traff han mange kunder på messer. Han fikk fotfeste i markedet, men så ble norsk industri rammet av oljekrisen i 2014 og mange virksomheter fikk omsetningen halvert.

Betechs norske virksomhet holdt bedre stand enn mange med en nedgang på litt over 30 prosent. Det var imidlertid ikke enkelt å få innpass i de store kontraktene med oljegigantene Statoil (nå Equinor) og Shell uten en lokal lagerbeholdning. I stedet gikk Henning Thunheim inn på neste nivå, serviceselskapene og subsea, undervannsløsninger, der tidshorisontene er lengre.


Møbler er et lyspunkt 

Salget til den norske møbelbransjen har vært en mer udelt suksess. Et eksempel på dette er den kjente norske møbeldesigneren Svein Asbjørnsen, som hentet vippebeslag til stoler fra Codan Tech i Køge. Codan Tech fikk tilbud om å kjøpe rettighetene til vippebeslagene som nå er kjent under navnet Tilter®. Det ble til en miniavdeling i Køge med Tilter® og møbelkomponenter før produksjonen ble flyttet til Qingdao i Kina.

Betech leverer til store produsenter i Skandinavia og Europa, blant andre Flokk som selger kontormøbler, EFG i samme bransje og den største av alle, svenske Kinnarps. Inklusiv konfererans- og boligkonferansmøbler fra f.eks. Lammhults utgjør salget til møbelkunder mer enn en tredjedel av det totale salget Henning Thunheim har ansvaret for.

Ulefos, som produserer rørventiler og gategods hovedsakelig til offentlig sektor i kommuner, fylker og staten, er den største enkeltkunden i Norge.


Sterkt produkttilbud og solid eierskap

Betech er nå, til tross for konkurranse fra særlig den dominerende norske leverandøren Otto Olsen, tilbake på samme nivå som før oljekrisen.

 – Vi er vel den eneste reelle konkurrenten til Otto Olsen, og teknisk er vi blant de beste. Jeg har et nært samarbeid med de fire produktansvarlige, PA-ene, som har stor produkt- og bruksteknisk ekspertise, og det har resultert i flere store prosjekter. Det skal vi videreføre, sier Henning Thunheim.

 Betech er en del av Addtech-gruppen, noe som er en ytterligere styrke. Særlig under oljekrisen var det viktig å ha et solid finansielt grunnlag. Henning og kollegene hans i Betech kan operere med en stor grad av selvstendighet, men har tryggheten av en eier med milliardomsetning og en full pengekasse i ryggen.


Kort om Henning

Henning Thunheim (født 1954) er utdannet innen økonomi og regnskap, men har siden 1991 hatt ansvar for drift og produksjon i flere industrivirksomheter. Han var senest daglig leder i TKS Mekaniske i Sola som eksporterte landbruksmaskiner til hele verden, men som måtte avvikle produksjonen etter finanskrisen. Da han ble hentet til Betech som salgssjef, var hovedoppgaven fra januar 2012 å organisere salget i Norge.

Henning og kona hans bor ca. 25 minutter sør for Stavanger lufthavn på Sola. I fritiden spiller Henning gitar og synger i et band som spiller amerikanskinspirert musikk, fortrinnsvis country, blues og rock.


Betech blir 100 år i Danmark samt 15 år i Kina og 10 år i Norge

I løpet av jubileumsåret 2022 er publisert en serie små artikler som denne basert på research og intervjuer. Med 15 treff i historien kartlegger vi selskapets fargerike utvikling fra 1922 til Betech, slik vi kjenner det i dag.

Følg historien her – det skal nok skjule seg en overraskelse eller to for både ansatte, kunder og leverandører i den hundreårige historien.

---------------
Bildekilder: Lammhults, Statoil (Equinor), Ulefos, Betech 

Betech
Storgata 69
9008 Tromsø
Tromsø
Norge
Org. nr.: NO879142512

Send til en kollega

0.047