23948sdkhjf

Astrups markedsrapport: Svak krone og mangel på molybden.

Gjenåpningen i Kina gir positive ringvirkninger for industrien. Produksjonsnivået for kinesiske fabrikker har ikke vært høyere siden 2012, viser en prognose for februar ifølge NTB.

PMI for industrien i februar kom på 52,6 i Kina. Det internasjonale pengefondet kom nylig med en rapport som bekrefter at aktiviteten har tatt seg kraftig opp, og at veksten i verdensøkonomien i år vil dras av Asia-regionen.

Det skriver Astrup i markedsrapport for februar.

Liten molybden-tilgang

Stor etterspørsel kombinert med liten tilgang på molybden har ført til at prisen har mer enn doblet seg det siste året. Bloomberg beskriver molybden som «The wold’s hottest metals market» for tiden, og at mange gruveselskaper som har hatt dette som et bi-produkt nå får en voldsom inntjening på dette.

Molybden er en viktig innsats-faktor i rustbestandige materialer som AISI 316L/4404, Duplex osv. Jordskjelvet i Tyrkia og brist på energi i Sør-Afrika hemmer også forsyningene av ferrokrom. Kronen har svekket seg mot de store valutaene gjennom februar, mye trolig grunnet hurtigere og større renteøkninger i andre land. Dette kan presse Norges Bank til å øke renten mer enn varslet, etter som en svak krone holder inflasjonen oppe.

Norges Bank har varslet noe lavere daglig salg av kroner i mars. Norsk PMI kom svakere ut med 47,5 poeng for februar. Dette er ned fra 50,0 i januar og det er særlig ordreinngangen hos de 60 bedriftene som har svart som trekker ned.

 Leveringstider

Leveringstidene fra alle europeiske verk er noe lenger på aluminium tynnplater og profiler. Hydro leverer profiler på tre til fem uker, mens de fleste valseverk i Europa har seks til åtte uker. På rustbestandige plater har de europeiske verkene bedre ordreinngang, første halvdel mai kan man få tynnplater nå. Kvartoplater er det større etterspørsel etter og leveringstiden er juni. Det er lange leveringstider på stangstål, spesialiteter opp til ett år.

Grunnet de høye prisene på molybden stiger legeringstilleggene på enkelte kvaliteter rustbestandige stål betydelig. Noe lavere energiprisene gir en nedgang i skrot- og energitillegg på spesialstål som ender på 4850 kr/tonn for 520M. Ovako har nokså normal leveringstid (seks til åtte uker på valset), mens ASO har åtte uker på stempelstenger og 14 uker på sylinderrør. Gjennomsnittsprisen på kobber var noe opp i februar. Den holder seg på et historisk høyt nivå grunnet den svake kronen.  

Kilde: Astrup

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.583