23948sdkhjf

Europaparlamentet understreker viktigheten av hydrogen

Hydrogen er kjernen i den grønne stålomstillingen, ifølge rapporter fra Europaparlamentets industri-, forsknings- og energikomité (ITRE).

Ifølge rapportene fra ITRE-komiteen vil det å sikre tilgang til denne knappe ressursen – med en andel på knapt 2 prosent i dagens EU-energimiks – være avgjørende i løpet av de kommende årene for å muliggjøre karbonnøytral stålproduksjon i praksis.

Betydelig skritt

European Steel Association (EUROFER) sier at rapportene representerer et betydelig skritt mot industriell dekarbonisering, fordi foreningen anerkjenner viktigheten av å prioritere hydrogentilgang for sektorer som har størst potensial for utslippsreduksjon og størst innvirkning på klimademping.

- Vi hilser resultatet av ITRE-komiteens arbeid med gasspakken velkommen. Hydrogen vil være en game-changer, og stålsektoren kan lede avkarboniseringen av økonomien vår. Det er derfor viktig å anerkjenne rollen til strategiske industrier som stål for overgangen ved å gi dem raskere tilgang til fossilfri energi. Hvis stål avkarboniseres, vil mange andre verdikjeder følge etter. Dette er den eneste måten å fremskynde fremveksten av null-utslipp i EU, sier Axel Eggert, generaldirektør i EUROFER.

Forankring nødvendig

Hydrogen vil forbli en knapp ressurs i minst de neste 10 årene. Et kappløp mot bunnen blant konkurrerende sektorer om tilgang til de små volumene som er tilgjengelige, vil være skadelig for EUs klimamål. Ved å forankre prinsippet om å prioritere hydrogentilgang der den er mest nødvendig og mest effektivt brukt, har ITRE-rapportene skissert en levedyktig vei for utviklingen av EUs hydrogenøkonomi. Dette vil sikre at, i mangel av alternative teknologier, vil sektorer som kan levere den høyeste CO2-reduksjonen pr kilo brukt hydrogen, få økt forsyningssikkerhet.

Stålsektoren alene har et estimert behov for minst to millioner tonn hydrogen pr år allerede i 2030, som råstoff for de fleste av sine 60 lavkarbonprosjekter i industriell skala. Dette tilsvarer rundt 90 TWh elektrisitet, dersom hydrogen produseres gjennom vannelektrolyse, som er mer enn Belgias årlige strømforbruk.

- Må ha tilgang til hydrogen

- Med de første lavkarbonprosjektene som starter i drift så tidlig som i 2025, er rettidig utplassering av hydrogeninfrastruktur og rimelige hydrogenpriser som kan sammenlignes med de som leveres i USA gjennom Inflation Reduction Act, kritiske krav. Selskaper som investerer milliarder av euro i dag, har ikke råd til å risikere å være klare til å starte grønn produksjon uten tilgang på hydrogen. ITRE-rapporten inneholder viktige elementer for å forhindre slike flaskehalser, men det må gjøres mer for å sikre at industrikunder har rett til nettilknytning. Vi håper at dette spørsmålet vil bli tatt opp i de neste stadiene av lovgivningsprosessen, avslutter Eggert.

Kilde: Steeltimes International

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Aker Solutions satser på grønt stål-avtale
Romsdal Processing stanser permitteringene
Rana Gruber vil forhøye kvaliteten på jernmalmen
Skipsfart: Flere grunnstøtinger i fjor
To riggkontrakter og samarbeidsavtale med Transocean
Kongsberg Maritime skal levere til tre tankskip
Andre Nordiske Medier
PlastForum NO
Maskinregisteret
Tungt

Send til en kollega

0.16