23948sdkhjf

Europaparlamentet understreker viktigheten av hydrogen

Hydrogen er kjernen i den grønne stålomstillingen, ifølge rapporter fra Europaparlamentets industri-, forsknings- og energikomité (ITRE).

Ifølge rapportene fra ITRE-komiteen vil det å sikre tilgang til denne knappe ressursen – med en andel på knapt 2 prosent i dagens EU-energimiks – være avgjørende i løpet av de kommende årene for å muliggjøre karbonnøytral stålproduksjon i praksis.

Betydelig skritt

European Steel Association (EUROFER) sier at rapportene representerer et betydelig skritt mot industriell dekarbonisering, fordi foreningen anerkjenner viktigheten av å prioritere hydrogentilgang for sektorer som har størst potensial for utslippsreduksjon og størst innvirkning på klimademping.

- Vi hilser resultatet av ITRE-komiteens arbeid med gasspakken velkommen. Hydrogen vil være en game-changer, og stålsektoren kan lede avkarboniseringen av økonomien vår. Det er derfor viktig å anerkjenne rollen til strategiske industrier som stål for overgangen ved å gi dem raskere tilgang til fossilfri energi. Hvis stål avkarboniseres, vil mange andre verdikjeder følge etter. Dette er den eneste måten å fremskynde fremveksten av null-utslipp i EU, sier Axel Eggert, generaldirektør i EUROFER.

Forankring nødvendig

Hydrogen vil forbli en knapp ressurs i minst de neste 10 årene. Et kappløp mot bunnen blant konkurrerende sektorer om tilgang til de små volumene som er tilgjengelige, vil være skadelig for EUs klimamål. Ved å forankre prinsippet om å prioritere hydrogentilgang der den er mest nødvendig og mest effektivt brukt, har ITRE-rapportene skissert en levedyktig vei for utviklingen av EUs hydrogenøkonomi. Dette vil sikre at, i mangel av alternative teknologier, vil sektorer som kan levere den høyeste CO2-reduksjonen pr kilo brukt hydrogen, få økt forsyningssikkerhet.

Stålsektoren alene har et estimert behov for minst to millioner tonn hydrogen pr år allerede i 2030, som råstoff for de fleste av sine 60 lavkarbonprosjekter i industriell skala. Dette tilsvarer rundt 90 TWh elektrisitet, dersom hydrogen produseres gjennom vannelektrolyse, som er mer enn Belgias årlige strømforbruk.

- Må ha tilgang til hydrogen

- Med de første lavkarbonprosjektene som starter i drift så tidlig som i 2025, er rettidig utplassering av hydrogeninfrastruktur og rimelige hydrogenpriser som kan sammenlignes med de som leveres i USA gjennom Inflation Reduction Act, kritiske krav. Selskaper som investerer milliarder av euro i dag, har ikke råd til å risikere å være klare til å starte grønn produksjon uten tilgang på hydrogen. ITRE-rapporten inneholder viktige elementer for å forhindre slike flaskehalser, men det må gjøres mer for å sikre at industrikunder har rett til nettilknytning. Vi håper at dette spørsmålet vil bli tatt opp i de neste stadiene av lovgivningsprosessen, avslutter Eggert.

Kilde: Steeltimes International

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093