23948sdkhjf

Rapport: Mangler på TS «Sola»

I en rapport som har vært unnlatt offentligheten går det fram at tankskipet som kolliderte med KNM «Helge Ingstad» hadde flere mangler og feil.

Det er Sjøforsvarets egne granskning som nå NRK har fått tilgang til.

Den viser at TS «Sola» ikke fulgte sjøveisreglene, og dermed hadde mangler og feil.

Mangelfull Havarikommisjon-rapport

I rapporten går det fram at Sjøforsvaret mener at Havarikommisjonens rapport var mangelfull.

NRK har fått tilgang til rapporten mens vaktsjefen på KNM «Helge Ingstad» sitter på tiltalebenken. Forsvaret for vaktsjefen mener at granskningen fra Sjøforsvaret viser at det flere enn den tiltalte som hadde ansvaret for at kollisjonen skjedde 8. november 2018.

I Sjøforsvarets granskning komme blant annet følgende fram

  • Tankskipet brukte ikke radar på en korrekt måte, verken før eller etter avgang fra Stureterminalen. Bruken var ikke i tråd med Sjøveisreglene.
  • Det ble ikke holdt utkikk i tråd med verken Sjøveisreglene eller skipets egne retningslinjer.
  • Ansvarsfordelingen på broen var dårlig, noe som ga en dårlig forståelse av situasjonen.
  • Kommunikasjonen med andre var dårlig. Overfor Fedje VTS ga ikke broen inntrykk av at en kritisk situasjon var nær. Overfor «Helge Ingstad» ga de seg ikke tilkjenne entydig, og de burde innsett at fregatten ikke skjønte at de snakket med et tankskip.

Radar ikke brukt riktig

Sentralt i granskningsrapporten står at radaren på TS «Sola» ikke ble brukt riktig, slik at man ikke hadde full kontroll over det som skjedde i Hjeltefjorden den skjebnesvangre natta. Det skal også ha vært en diskusjon om ansvarsvarsfordeling mellom kapteinen, overstyrmannen og losen om bord på tankskipet like før kollisjonen.

Mannen som har forfattet Sjøforsvarets granskningsrapport skal vitne i rettssaken, som nå pågår i Hordaland tingrett.

Aktoratet hevder at rapporten er et partsinnlegg i den sivile rettssaken, og at den ble laget i forbindelse med tvisten med rederiet som eier TS «Sola». Den saken er oppe og avgjort for lengst. Rederiet betalte 235 millioner kroner til staten etter ulykken.

Andre og flere årsaker til ulykken

Vaktsjefens forsvarer mener at rapporten viser at det var andre forhold enn vaktsjefens manglede navigeringskunnskaper som var medvirkende til ulykken, og at dette blir styrket av granskningsrapporten.

Havarikommisjonen sier i en kommentar til NRK at de ikke tar stilling verken sivilt eller strafferettslig ansvar i saken.

Rederiet som eier TS «Sola» opplyser at de ikke har ytterligere kommentarer til granskningsrapporten.

Kilde: NRK

Kommenter artikkelen

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141