23948sdkhjf

Forventer 300 nye industri-arbeidsplasser i Mosjøen

Men de som skal jobbe i industrien, har foreløpig ingen steder å bo.

Det skal skje mye i Vefsn kommune de nærmeste årene.

Industri-investeringene står nærmest i kø, og vil på det meste kunne gi 300 nye arbeidsplasser. Men de som som skal jobbe i kommunen, og deres nærmeste familie trenger et sted å bo. Det finnes det få planer om.

For få boliger

– Vi har for få boliger, og utleiemarkedet er for lite. Boligutviklere vil ikke begynne å bygge før det er tatt en investeringsbeslutning på industrien. Men da er det kanskje for sent, for det tar tid å bygge boliger, sier Espen Isaksen, daglig leder i Mosjøen og omegn næringsselskap KF (MON), til Dagsavisen.

Mosjøen er kommunesenteret i Vefsn kommune, og det her de nye industri-investeringene skal komme.

Hjørnesteinsbedrift

Alcoa er hjørnesteinsbedriften i kommunen med sine 750 arbeidsplasser. Nå satser bedriften milliarder for å øke aluminiumsproduksjonen med 14.000 tonn årlig. I dag produseres det om lag 230.000 tonn aluminium som sendes til Europa. Investeringene vil skape nye arbeidsplasser.

I tillegg hr Gen2Energy planer om en storskala hydrogenproduksjon. Og ikke nok med dette: E-fuel, som lager syntetisk drivstoff av CO2, har også planer om å etablere seg i kommunen.

Gen2Energy har planer om storskala hydrogenproduksjon, og selskapet E-Fuel, som lager syntetisk drivstoff av CO₂, har også planer for etablering i kommunen.

Isaksen i MON sier til avisa at de har mottatt flere henvendelser om industri-etableringer i kommunen.

Må ta risiko

Men all den nye industrien vil kreve flere arbeidstakere. Disse, og deres familier må ha et sted å bo, og det er her Isaksen ser den store utfordringen. For boligene er ikke på plass, og er heller ikke planlagt bygd ennå. De som skal flytte til kommunen, mangler tak over hodet.

– Vi må alle ta en risiko for å få dette til, sier næringslederen, og legger til at mulighetsrommet for videre utvikling er stort, noe som kan bety tre ganger så mange tilflyttere.

Men boligmangelen er stor. I tillegg skal kommunen skaffe bolig til 130 ukrainske flyktninger.

- Disse trenger også tak over hodet, sier han, og legger til at han håper boligutviklerne i kommunen går i gang med prosjektene og ikke venter til tilflyttingen starter.

- Dette utgjør en risiko, det forstår jeg. Men jeg mener entreprenørene må ta den risikoen, sier Isaksen avslutningsvis.

 

Kilde: Dagsavisen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093