23948sdkhjf

Vindkraft: Aneo investerer en milliard kroner i Sverige

Fornybarkonsernet Aneo kjøper to svenske vindparker for drøyt en milliard kroner. Investeringen er den første Aneo gjør i ny energiproduksjon utenfor Norge.

VIL ØKE KRAFTPRODUKSJONEN: TrønderEnergi og HitecVisions etablerte i fjor sommer det nye nordiske fornybarkonsernet Aneo. Selskapet har et mål om å øke produksjonen av vindkraft med 10 til 12 TWh (terrawatt-timer) innen 2030.

Det tilsvarer rundt åtte prosent av dagens norske kraftproduksjon. Aneo jakter derfor prosjekter i hele Norden, og nå er den første store avtalen om kjøp av fornybar energiproduksjon, et faktum.

— Vi har inngått avtale om å kjøpe Grimsås og Brännliden vindparker i Sverige. Kjøpet representerer en økning på nær 30 prosents av Aneos eierskap i vindkraftproduksjon, og er et viktig første steg i etableringen av Aneo som fullintegrert vindkraftaktør i Sverige. Sverige vil bli et viktig marked for oss, sier konserndirektør for vekst fornybar energi i Aneo, Kari Skeidsvoll Moe.

Strøm til 18.000 husstander

Aneo kjøper de to svenske vindparkene av investeringsfondet Marguerite. Kjøpsavtalen har en verdi på drøyt 1 milliard kroner. Totalproduksjonen for vindparkene på 285 GwH (gigawatt-timer), tilsvarer forbruket til cirka 18.000 svenske husstander.

— Aneo har bidratt til et stort løft for vindkraft i Norge, og har samme ambisjon i Sverige, sier Skeidsvoll Moe.

Mens Grimsås vindpark ligger i Tranemo kommune i Västergötland, sør i Sverige, ligger Brännliden vindpark utenfor Storträsk i Skellefteå, nord i Sverige. De to vindparkene har totalt 23 vindturbiner. 

Investeringskapasitet på 15 til 20 milliarder kroner

Aneo, som i første omgang har en investeringskapasitet på 15 til 20 milliarder kroner, har ambisjon om å bidra med kraftutbygging, elektrifisering og energieffektivisering i hele Norden.

Hovedtyngden av nye investeringer skal rettes mot ny kraftproduksjon innen vind- og solkraft. Mange av disse investeringene kan komme til å bli gjort utenfor Norges grenser, om regjeringens forslag til nytt skatteregime for vindkraft i Norge blir vedtatt.

Svenske myndigheter legger til rette

—Vi merker oss at svenske myndigheter over tid har vært opptatt av å legge til rette for vindkraft gjennom stabile og forutsigbare rammevilkår. Det gjør Sverige til et interessant marked for oss, sier konsernsjef i Aneo, Ståle Gjersvold.

Aneo etablerte i fjor kontor med egne ansatte i Stockholm, og har store ambisjoner for videre vekst i Sverige innen blant annet elbillading, utslippsfrie byggeplasser og energieffektivisering i dagligvarebutikker og industrien. Aneo er allerede inne i 43 svenske supermarkeder (store dagligvarebutikker), hvor selskapet bidrar med energieffektiviseringstjenester.

Kilde: Pressemelding fra Aneo

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
138 hos Easee permitteres
Fortsatt nedgang i råstål-produksjonen
Hydro leverer aluminium med nær null karbonfotavtrykk
iTec utvider mot vest med oppkjøp
Rec Solar starter opp igjen
Norautron-sjefen: - Verst for de som blir berørt
Andre Nordiske Medier
PlastForum NO
Maskinregisteret
Tungt

Send til en kollega

0.078