23948sdkhjf

Bismuth-metall skal hindre lekkasjer fra norske oljebrønner

Til vanlig bruker olje- og gasselskap sement når de skal stenge oljebrønner. Men det fører til lekkasje på sikt. Et nytt metall skal sørge for at lekkasje ikke skjer.

Det flytende metallet Bismuth skal gjøre det mer sikkert å hindre lekkasje fra stengte oljebrønner i framtiden.

Det unike metallet har den egenskapen at den tetter ørsmå lekkasjemuligheter. I dag bruker man sement til dette, men på sikt vil oljen finne veier ut av smutthullet i sementen og sive ut.

Sikrere, billigere og mer miljøvennlig

NRK skriver at bismuth-metallet, som er flytende, vil kunne hindre slike lekkasjer i nedstengte oljebrønner i framtiden. Og ikke bare vil det kunne hindre lekkasjer, men metoden er både sikrere og billigere.

I hvert fall hvis vi skal tro Wellstrøm, selskapet som har utviklet metoden Wellstrøm M3 Bismuth. Metallet blir flytende som vann ved 138 grader, og dermed flyte inn i sprekker.

- Unikt

– Dette er helt unikt. Vi stopper alt av olje- og gassrester som ligger igjen i brønnen og kan sive ut i havet. Dette ser vi gjerne ikke i dag, men vi vil se mye av det i fremtiden hvis vi lar det fortsette som vi gjør i dag, sier daglig leder Gert Rege i Wellstrøm til NRK.

Nå testes metoden iherdig på testriggen Ullrigg i Stavanger, og testene foregår i samarbeid med Norce og TotalEnergies.

Metoden går ut på å bruke en slags varmeovn som ligger inne i røret, vil metallet smelte som et stearinlys og renne nedover i brønnen. Det flyter ut i brønnen og danner en plugg.

TotalEnergies er det første oljeselskapet som skal ta dette i bruk, og der er man i fyr og flamme over metoden, fordi man vet at sement krymper over tid. Det gjør ikke metallet som brukes i den nye metoden for plugging av brønner. Selskapet skal nå teste metoden på en offshorebrønn i Danmark.

30 millioner å utvikle

En borerigg er ikke nødvendig for å utføre pluggingen ved den nye metoden, fordi hele operasjonen gjøres fra en båt med kabel.

Den største miljøgevinsten ved å bruke bismuth-metallet i denne operasjonen er at CO2-avtrykket blir vesentlig redusert fordi karbonavtrykket fra sement er stort.

Wellstrøm og partnerne har fått flere millioner kroner i støtte fra Norges Forskningsråd for å utvikle metoden. Totalt har det kostet mer enn 30 millioner kroner å utvikle teknologien, skriver NRK videre.

Havvindmøller

Bismuth-metoden kan også brukes som fundament for havvindmøller. Å bruke metoden til havvindparker er også under planlegging, ifølge Wellstrøm.

 

Kilde: NRK

KLIKK for alle artikler i Innovasjon og forskning.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.126