23948sdkhjf

Russland-sanksjoner: Hamek føler seg lurt av UD

Verftet Hamek søkte om dispensasjon for anløp av russiske fiskebåter, men fikk avslag fra Utenriksdepartementet (UD). Det gir tapte inntekter for verkstedbedriften i Harstad.

Nå går daglig leder ved Hamek hardt ut, og mener at de føler seg lurt av UD.

Bakgrunnen for saken er at regjeringen bestemte at det var kun tre havner russiske fiskebåter kunne anløpe etter innføringer av sansksjoner mot Russland i forbindelse med landets invasjon av Ukraina.

Harstad ikke med på lista

Nå skriver NRK at Hamek gikk i dialog med UD, da Harstad ikke var en av disse havnene. Hamek har mange oppdrag med service og vedlikehold av russiske trålere.

Daglig leder ved Hamek, Jan Oddvar Olsen, sier til NRK at dialogen med UD har vært svært god, og verftet har fått god hjelp i hvordan de skulle gå fram for å få levert en så god  søknad om dispensasjon som mulig.

Overraskelsen og skuffelsen var derfor stor da søknaden ble avslått denne uka.

- Føler oss lurt

- Vi føler at vi er blitt holdt for narr, sier Olsen, og legger til at situasjonen for bedriften nå er svært usikker, sier administrerende direktør i Hamek, Jan Oddvar Olsen, etter at Utenriksdepartementet avslo deres dispensasjonssøknad om å kunne ha anløp av russiske fiskebåter. Bedriften mister nemlig 60 prosent av omsetningen, og den daglige lederen frykter for både driftsstans og permitteringer for flere av verftets 100 ansatte utover vinteren.

UD sier på sin side at de aldri har sagt at svaret på søknaden skulle bli positiv. Statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) sier at han har forståelse for den vanskelige situasjonen som Hamek og andre bedrifter i Norge nå opplever som følge av Russlands krig mot Ukraina.

Grundig vurdering

– Vi har gjort en grundig vurdering av søknaden, men dessverre er det ikke noe grunnlag for å gi de dispensasjon, sier statssekretæren til NRK.

Han åpner opp for at Hamek kan få tilskudd eller andre ordninger, men at det ikke er aktuelt å endre på dispensasjonsavslaget så lenge man har de sanskjonene som gjelder.

Kilde: NRK

KLIKK for alle artikler i Verft og fartøy.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094