23948sdkhjf

Klare for nytt elbåt-selskap

Frydenbø Marine og SES-X Marine Technologies går sammen om å etablere et nytt elbåtselskap med globale ambisjoner.

Frydenbø Marine er en av de største båtprodusentene i Norden med egen produksjon i Polen, og eier merker som Nordkapp, Sting, og Airborne, i tillegg til å ha distribusjonen av Zodiac.

SES-X Marine Technologies er et raskt voksende maritimt teknologiselskap som tilbyr energieffektiv teknologi for båter. Frydenbø Marine og SES-X har i dag inngått et samarbeid om å starte opp et nytt elbåtselskap, som skal designe og bygge neste generasjons elektriske fritidsbåter.

Nullutslipp til sjøs

Bærekraft er kjernen i prosjektet, som har vært under utvikling lenge. Fritidsbåtmarkedet har ennå ikke gjennomgått den elektriske revolusjonen som i dag kan sees i bilindustrien. Frydenbø Marine har lang erfaring fra fritidsbåtmarkedet og har fulgt utviklingen innenfor elbåter lenge. Nå er tiden inne for å elektrifisere båter, og gjøre båtlivet mer bærekraftig. 

Knut Herman Gjøvaag, eier av Frydenbø Group sier: «Bærekraft er en strategisk prioritet for Frydenbø, og vi er glade for etableringen av dette selskapet som vil tilby produkter for en bærekraftig fremtid. Samtidig posisjonerer dette oss for å være konkurransedyktig i et marked som vi tror kommer til å vokse fremover.» 

Løser rekkeviddeproblemet

En av hovedutfordringene med å elektrifisere transport (på land, vann, eller luft) er å oppnå lang nok rekkevidde. Planende båter er spesielt utfordrende å elektrifisere ettersom motstand i vann er stor spesielt i høye hastigheter. Elektriske båter er også tyngre enn fossildrevne båter og trenger derfor mer energi i høye hastigheter. SES-X har utviklet en unik skrogteknologi som øker energieffektiviteten og muliggjør dermed elbåter med lang rekkevidde i høy hastighet.

Glen Ole Rødland, styreleder i SES-X sier: «SES-X har utviklet en unik teknologi som vi forventer vil spille en viktig rolle i elbåtmarkedet. Etableringen av dette nye selskapet markerer en viktig milepæl for SES-X som har som ambisjon å fremskynde overgangen til bærekraftig energi til sjøs. Vi kunne ikke funnet en bedre partner enn Frydenbø, og ved å kombinere teknologikompetansen til SES-X med Frydenbøs markedskunnskap og -posisjon, skaper dette samarbeidet et solid utgangspunkt for et nytt selskap i elbåtbransjen.»

Velprøvd teknologi

Det nye selskapet vil fokusere på båter av høy kvalitet som integrerer SES-X sine avanserte systemer og teknologi – en teknologi som har blitt grundig testet og verifisert av SES-X over flere tiår, og som nå er klar for kommersialisering.

Arve Fresvik, styreleder i det nye selskapet sier: «Frydenbø er markedsledende innen fritidsbåtmarkedet i Norden. Ved å kombinere deres erfaring med skrogteknologien til SES-X vil vi kunne produsere elbåter med betydelige fordeler innenfor ytelse, form og funksjon. Vi tror timingen er riktig nå, og vi ser store muligheter fremover i et voksende elbåtmarked.» 

Rammene for selskapet er godt på plass, og selskapet fokuserer nå på å finne riktig CEO til å komplementere den nåværende ledelsen i selskapet. Selskapet vurderer også muligheten til å invitere utvalgte investorer til prosjektet i løpet av våren 2023. Mer informasjon om selskapet og produktet vil bli lansert i løpet av 2023. 

Om Frydenbø Group:

Frydenbø Group er et familieeid selskap med hovedkontor i Bergen. Selskapet er en betydelig aktør innenfor sine kjernevirksomheter; bil/mobilitetstjenester, industrielle produkter og tjenester, eiendomsforvaltning og båter. Frydenbø- konsernet har 900 ansatte og hadde en omsetning på ca 3,5 milliarder NOK i 2021.

 

Kilde: Presemelding fra Frydenbø

KLIKK for alle artikler i Oppkjøp og samarbeid.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078