23948sdkhjf

«Helge Ingstad»-rettssaken: Erkjente ikke straffeskyld

Vaktsjefen på KNM «Helge Ingstad» erkjente ikke straffeskyld da rettssaken etter kollisjonen med tankskipet «Sola» i november 2018 startet i Bergen mandag.

Vaktsjefen risikerer tre års fengsel etter tiltalen som er tatt ut mot ham.

Den nå 33 år gamle mannen svarte kort og godt «nei» på spørsmålet om han erkjente straffeskyld i Hordaland tingrett mandag. Det sa han ikledd offisersuniform fra Sjøforsvaret, ifølge flere medier.

Utpekt som syndebukk

Hans forsvarer Christian Lundin mener at mannen er blitt utpekt til syndebukk til tross for at flere rapporter etter ulykken har konkludert med at det var systemsvikt som var den bakenforliggende årsaken til kollisjonen og at fregatten sank senere.

Det var også systemsvikten Lundin ønsket å få fram i rettssalen mandag. Han mener at vaktsjefen bare er en liten del av hele hendelsen, og stilte spørsmålet: Er det han alene som skal sitte igjen med et personlig straffeansvar?

Ja, mener aktoratet, men statsadvokat Benedikte Høgseth mener samtidig også at det var systemsvikt.

Var øverste ansvarlig på fregatten

Men vaktsjefen var den øverste ansvarlige på krigsskipet. Han satte de 137 personene om bord på fartøyet i far, sa hun i retten mandag.

- Det er tiltaltes uaktsomme navigering, som er skyld i at KNM «Helge Ingstad» forliste, la hun til.

Vaktsjefen skal ha hatt flere muligheter til å unngå kollisjonen, mener aktoratet, og han tok heller ikke i bruk de hjelpemidlene han hadde til rådighet. Vaktsjefen fulgte heller ikke opp en rekke hendelser forut for hendelsen. Blant annet skal han ikke ha respondert på gjentatte henvendelser fra tankskipet og trafikksentralen på Fedje om å skifte kurs.

Mangel på godt sjømannskap

For statsadvokaten handler saken om mangel på vise godt sjømannskap.

Under rettssakens første dag kom det også fram fra aktoratets side at mannen, som var 29 år da han var på vakt på KNM «Helge Ingstad», var ansett for å være en god vaktsjef. Han har fått gode skussmål fra kolleger.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109