23948sdkhjf

EUs karbontoll på trappene

Det blir karbontoll på import av visse energiintensive produkter til EU.

Det har Europarlamentet og Ministerrådet blir enige om, men det er fortsatt mange detaljer som gjenstår.

Dagsavisen skriver at arbontoll (CBAM) er en av mange viktige reformer som kommer i kjølvannat «Fit for 55»-avtalen, som EU-kommisjonen la fram i fjor sommer. Men den kraftkrevende industrien i EU- og EØS-området har uttrykt bekymring.

Paris-avtalen

Karbontollen vil ha en positiv innvirkning på å kunne Paris-avtalens mål, mens internasjonale handelspartnere som Kina, mener at tollen kan være i strid med WTO-regelverket.

Karbontollen, som fra EUs side kalles en karbongrensejusteringsmekanisme, kan føre til at importen til EU-området produseres med samme høye standarder som varer i EU.

Dagsavisen skriver at i korthet går ordningen ut på at elektrisitet, sement, stål, jern, kunstgjødsel, aluminium og hydrogen som importeres til EU/EØS, skal betale en avgift. Denne skal utligne det europeisk industri betaler for utslipp av CO2. Ordningen skal innføres gradvis, og dermed vil frikvoter til industrien i EU trappes ned og avgiften trappes opp.

Norge omfattet av ordningen

CBAM skal først kunne tre i kraft når EU har vedtatt ordningen, og Norge vil kunne bli omfattet av avtalen/justeringen.

Men fortsatt er flere uavklarte ting i avtalen som må avklares. Blant annet har EU og EØS vært opptatt av at eksport av energiintensive produkter fra EU til tredje land ikke må lide.

Testes ut

Ordningen skal testes fra oktober i år, og deretter vil avtalen kunne bli implementert. Det er uklart hvor lenge overgangsperioden vil vare, men man jobber nå med reformer av EUs kvotemarked. Det er meningen at flere sektorer skal omfattes av ordningen etter hvert, men når dette skjer er ikke fastsatt ennå.

 

Kilde: Dagsavisen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078