23948sdkhjf

SSB: Økning for leverandørindustrien

Leverandørindustrien til olje og gass hadde en produksjonsøkning på 3 prosent i perioden september-november i fjor.

Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Med en produksjonsøkning på 3,0 prosent i tremånedersperioden, var det nettopp denne delen av industriproduksjonen som bidro til en total økning. Dette fordi industriproduksjonen unntatt leverandørindustrien hadde en nedgang på 0,2 prosent i samme periode, og trenden har vært fallende siden våren 2021.

Oppgang

Totalt for industriproduksjonen i Norge i perioden september-november var det likevel bygging av skip og oljeplattformer som bidro til den største økningen. Denne næringsgruppa hadde nemlig en økning på 6,1 prosent i perioden. Også maskinreparasjon- og installasjon og næringsgruppen oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri hadde oppgang i denne tremånedersperioden.

Når det gjelder industriomsetingen for samme periode økte den med 2,3 prosent i samme periode.

Metallindustrien bidro til å dempe oppgang

«Metallindustri bidro mest til å dempe oppgangen i industrien med en nedgang på 3,4 prosent i perioden. Lavere priser sammen med nedgang i produksjon av metaller kan forklare mye av denne nedgangen», skriver SSB.

Sesongjusterte tall viser at total industriomsetning økte med 2,3 prosent i perioden september – november 2022 sammenlignet med foregående tremånedersperiode.

Det var oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri som trakk industriomsetningen mest opp, med en oppgang på 7,4 prosent, og det var eksportmarkedet som stod for mesteparten av oppgangen i næringsgruppen. Økt produksjonsvolum i perioden var en medvirkende årsak til denne omsetningsveksten.

Solid økning for bygging av skip og plattformer

Næringene bygging av skip og oljeplattformer og næringsmiddelindustri bidro også til økningen i samlet industriomsetning, med en økning på henholdsvis 13 og 2,3 prosent. Høy prisvekst på næringsmidler i tremånedersperioden var en viktig årsak til omsetningsveksten for denne næringen.

 

 

Kilde: Statistisk sentralbyrå (SSB)

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.472