23948sdkhjf

Arbeidsulykke ved aluminiumsverk avdekket flere lovbrudd

I september i fjor ble en ansatt ved aluminiumsverket Alcoa i Mosjøen skadet. Dagen etter arbeidsulykken avdekket Arbeidstilsynet flere brudd på arbeidsmiljøloven.

Seksjonsleder Kirsti Been Tofte i Arbeidstilsynet opplyser til avisa Helgelendingen at de mener at ulykken var alvorlig.

Det var i september i fjor at en ansatt fikk ved Alcoas aluminiumsverk i Mosjøen fikk smeltet aluminium på hånda. Dette holder en temperatur på 700 varmegrader. Personen hadde tatt av seg hansken for å løse opp en knute på en gasslange.

Fant fem lovbrudd

Dagen etter ulykken troppet Arbeidstilsynet opp på aluminiumsverket, og da fant man fem brudd på arbeidsmiljøloven med tilhørende forskrifter, skiver lokalavisa.

Også kommunikasjonssjef Trym Vassvik i Alcoa Norge sier at de tar ulykken på største alvor.

Den ansatte jobbet med en ny induksjonsovn på verket, som ble tatt i bruk samme høst som ulykken skjedde.

I rapporten fra tilsynet står at det at «vernehanske var den eneste sikkerhetsbarrieren mellom varme og hud». Alcoa får blant annet også kritikk for å ikke hatt lagringstrommel for gasstilførselsslangen som det ble knute på. Slangen lå løst kveilet på gulvet.

«På grunn av knute på slangen tok arbeidstaker av seg hansken, og ble brent av skvett fra smelte. Det kunne vært unngått med slangetrommel for slangen», heter det videre i rapporten.

Frist til 16. januar

Arbeidstilsynet noterte seg også mangel på sikring mot ovn, og at det ikke var satt opp noen deksel mellom arbeidstaker og ovn, som kunne forhindret sprut fra smeltingen.

Avdelingen skal ha snakket om disse forholdene, men det ble ikke fulgt opp.

Arbeidstilsynet har gitt Alcoa i Mosjøen frist til 16. januar med å følge opp påleggene.

I en e-post til Helgelendingen skriver kommunikasjonssjefen i Alcoa at de selv har gjennomført en granskning av ulykken, også omfattet risikovurdering av hendelsen og tiltaksanalyse.

Alcoas svar

Videre skriver han at «induksjonsovnen var sikret i henhold til maskindirektivet og CE-merket fra leverandør, som vil si at den har vært utstyrt etter den ledende standard for industrisikring med sikkerhetsforanstaltninger, mekanismer og avstand mellom operatør og drift for å beskytte mot det tenkelige risikobildet. Dette var en risiko som ikke var forutsett».

Vassvik opplyser at Alcoa allerede er i gang med å implementere de tingene som Arbeidstilsynet avdekket i sitt tilsyn i september.

Kilde: Helgelendingen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062