23948sdkhjf

Brødrene Aa fra to til 11 lærlinger: - Framtidens båtbyggere

Verftet i Hyen har den siste tiden tatt inn flere lærlinger. – Vi har et ansvar for å å utvikle framtidens båtbyggere, sier Synne Marie Oppheim hos Brødrene Aa.

Sju lærlinger er tatt i faget polymerkompositt, tre innen industrimekaniker og en lærling innen industrirørlegger.

Lærlingene jobber ved verftets lokasjoner i Hyen og i Eikefjord.

– Vi ser mange verdier med lærlingene våre. Ikke bare er de flinke ungdommer som kan hjelpe oss i produksjon, dette er framtidig arbeidskraft og et tiltak for å gjøre fagområdene våre mer attraktiv, sier Synne Marie Oppheim. Hun er ansvarlig for personale og bærekraft hos Brødrene Aa.

Hun mener at verftet har et ansvar for å utvikle framtiden båtbyggere og gi et innblikk i hvor spennende jobber som finnes innen de ulike fagkompetansene. Spesielt må verftet selv gjøre en innsats mot polymerkompositt, fordi det tilbys så få utdanninger innen dette fagfeltet.

FORNØYDE: To fornøyde lærlinger hos Brødrene Aa: Okubay Yemane Araya og Mark Jepifanov.

Polymerkompositt 

En av de som tar læretiden i polymerkompositt hos Brødrene Aa, er 18-åringen Mark Jepifanov. Han startet i fjor høst, etter å ha fullført skoletiden på Florø videregående skole.

– Akkurat nå driver jeg med plastring av båter, og oppsetting av fendere og vegger i en ny båtleveranse som skal være klar nå til våren. Måten de gjør dette på i Brødrene Aa er litt unik, så jeg lærer mye, forteller Jepifanov.

Lærlingen er glad han fikk læreplass her, og setter pris på både det faglige og det sosiale.

– Arbeidsmiljøet er veldig fint her. Det er en del utlendinger, så jeg får øvd meg bra på engelsken min. Ellers er vi flere lærlinger og har instruktører som hjelper oss. Jeg får mye ansvar og synes det er moro å få være med å bygge en stor båt jeg snart skal få se blir sjøssatt, fortsetter han.

Samhold og mangfold

Magnar Støyva, yrkesopplæringssjef i Brødrene Aa, legger også vekt på verdien av samholdet og det at de jobber tett på hverandre.

– Det er fokus på at lærlingene skal få jobbe med faget sitt, men de er med i hele prosessen med å bygge båter. Vi skal være verdensledende på lavutslippsbåter i karbonfiber, og produserer høy kvalitet med fokus på lang levetid. Så her får lærlingene skru og fikse på ting slik mange av dem liker, men de får også føle på det å være med å bygge noe som er viktig for samfunnet, med fokus på bærekraft og miljø, sier Støyva.

I GANG: Lærlingene i gang hos Brødrene Aa.

Yrkesopplæringssjefen har jobbet tett med lærlingene i bedriften, og er fornøyd med at de har fått inn så mange.

– Det er klart det krever tid og ressurser å følge opp flere lærlinger, men vi får så mye igjen for det. Vi opplever at yrkesfag har fått høyere status generelt, og det er bra. Lærlingene er viktige for oss, sier han.

– Må føle seg trygge

Leif Johnny Endal ved Nordfjord Opplæringskontor synes det er fantastisk at Brødrene Aa har så mye fokus på lærlinger.

– De gjør en formidabel jobb. De har så mange flinke fagfolk de har, som også har den menneskelige faktoren, det er viktig. Ungdommene må føle seg trygge og få oppfølgingen de trenger, så det kreves litt fra bedrifter som velger å ta inn lærlinger, sier Endal.

Han legger til at opplæringskontoret er sparringspartner og tilbyr rettledning underveis i lærlingtiden, til hjelp både for lærlingene og instruktørene hos Brødrene Aa.  

– Om lærlingene møter på utfordringer på jobb, kommer vi inn og rettleder dem, før det blir et større problem. Det tror jeg alle setter pris på.

Og det er Mark Jepifanov glad for. Han føler seg godt ivaretatt og har planer om å søke læreplass som industrimekaniker etter han har fullført sine to år med polymerkompositt.

POLYMERKOMPOSITT: Lærling Mark Jepifanov har mål om å bli fagarbeider innnen polymerkompositt.

– Jeg tror det er en god kombinasjon av fag og gir meg flere muligheter, sier 18-åringen. 

Synne Marie Oppheim er glad Jepifanov ønsker å fortsette lærlingtiden sin hos Brødrene Aa.

– Vi håper jo lærlingene våre vil jobbe hos oss når de er ferdige. Og da er det viktig at ungdommen vet at det er spennende arbeidsplasser å komme hjem til i Nordfjord, avslutter Oppheim.

 

Kilde: Brødrene Aa

KLIKK for alle artikler i Verft og fartøy.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125