23948sdkhjf

125 millioner til innovasjon i industri og tjenestenæringer

12 nye innovasjonsprosjekter innen industri og tjenestenæringer får støtte fra Forskningsrådet.

Prosjektene skal ta for seg alt fra utvinning av sjeldne jordarter som muliggjør det grønne skiftet til behandling av aldersrelatert blindhet.

– Vi holder på med den største omstillingen av norsk økonomi noensinne. Alt skal bli grønnere. Det er næringslivet som skal lede an, med det offentlige som støttespiller. Sammen skal vi kutte klimagassutslipp, skape nye jobber og øke eksporten av grønn industri. Jeg er glad for å se at prosjektene som nå blir realitet svarer på mange av de store samfunnsutfordringene som vi skal løse dette tiåret, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Sjeldne jordarter og jernbanerobot

Prosjektene som finansieres dekker en rekke ulike næringer og tematikker. Sandefjord-selskapet Rare Earths Norway får 16 millioner kroner for å utvikle prosesser for utvinning av sjeldne jordarter fra Fen-feltet i Vestfold og Telemark. Disse metallene står på EUs liste over kritisk viktige råmaterialer og er sentrale råvarer for å gjennomføre det grønne skiftet.

Selskapet Railway Robotics fra Ås får 4,1 millioner kroner til å videreutvikle en robot som skal inspisere og drive enkelt vedlikehold på jernbanenettet. Roboten kan gjøre vedlikeholdsarbeidet sikrere, billigere og mer effektivt, samtidig som den daglige driften på jernbanelinjene blir mindre påvirket.

– Samarbeid mellom bedrifter og forskningsinstitusjoner er en viktig nøkkel for å drive samfunnet fremover. Derfor legger vi stor vekt på å støtte næringslivets egne forskningsprosjekter. Disse tolv prosjektene vil gi ny kunnskap og nye løsninger som kan sikre og skape arbeidsplasser landet rundt, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe.

Bedre arbeidsmiljø og mindre utslipp fra smelteverk

I Rana i Nordland skal selskapet Momek Tappingmate utvikle en løsning for autonom, robotisert tapping av flytende metall i ekstremsoner på smelteverk, hvor metallet kan komme opp i temperaturer på 1900°C. Dette skal bidra til kostnadsreduksjoner, bedre arbeidsmiljø og økt sikkerhet, i tillegg til en miljøgevinst gjennom redusert energiforbruk og mindre utslipp. Prosjektet er bevilget 11,5 millioner kroner.

Bioteknologi-selskapet Authera fra Oslo får 8 millioner kroner til å utvikle et medikament som kan behandle aldersrelatert blindhet, som er anslått å påvirke 300 millioner mennesker i verden i 2040.

Tromsø-selskapet Drytech, som står bak de frysetørkede Real turmat-måltidene, får 9,8 millioner kroner, som blant annet kommer fra Handelens miljøfond. Pengene skal selskapet bruke til å utvikle en emballasje som er resirkulerbar og samtidig opprettholder matens holdbarhet. Drytech var nylig én av tre finalister til Forskningsrådets innovasjonspris.

Her er alle prosjektene som får støtte:

Organisasjon

Kommune

Prosjekttittel

Tildelt beløp

Authera AS

Oslo

Development of a new therapeutic for debilitating eye disease

8 millioner

Momek Tappingmate AS

Rana

Autonom robotisert løsning for tappeprosesser i smelteverk

11,5 millioner

Rare Earths Norway AS

Sandefjord

REEsilience - Sustainable production of light Rare Earth Elements (REE) and other valuable products from the Fen Carbonatite Complex

16 millioner

Railways Robotics AS

Ås

Boots Off Ballast

4,1 millioner

Jackon AS

Fredrikstad

Sirkulærøkonomiske løsninger for ombruk og resirkulering av EPS fra bygg og anlegg

6,9 millioner

Exact Therapeutics AS

Oslo

Enhancing immune response in solid tumours with Acoustic Cluster Therapy (ACT®)

16 millioner

Visma Software International AS

Oslo

Data-driven continuous management of technical debts for sustainable software development

15,2 millioner

Laiout AS

Oslo

State of the art research in automated architectural early-stage floor plan generation.

9,95 millioner

Elkem Silicon Product Development AS

Kristiansand

Sustainable graphite Inoculants for Ductile cast Iron

13,795 millioner

Theracule AS

Oslo

Clinical development of TQ-217, a novel drug candidate for treatment-resistant epilepsy.

10,175 millioner

Pleat Evaporators AS

Stavanger

Robuste, kompakte og smarte evaporatorer basert på norsk bretteteknologi - for avsalting og rensing av industrielt avfallsvann

3,302 millioner

Drytech AS

Tromsø

Recyclable Barrier Pouch with extraordinary shelf life

9,8 millioner

Kilde: Forskningsrådet

KLIKK for alle artikler i Innovasjon og forskning.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079