23948sdkhjf

Vard lovet å rydde opp, men hva skjedde?

Et verft i Vard-konsernet fikk så hatten passet under «Operasjon verft». Flere av arbeiderne fra underleverandører fikk for lav lønn. Nå har arbeiderne igjen fått for lite utbetalt.

Dette til tross for at Vard-konsernet lovte å rydde opp.

Det var politiet, Skatteetaten og Arbeidstilsynet som avdekket de svært lave lønningene under tilsynet som gikk under «Operasjon veft».

Luksuscruise-skip

NRK omtalte tilsynet grundig, og nå skriver statskanalen at utenlandske arbeidere igjen har fått for lite lønn. Tilsynet ble gjennomført i forbindelse med byggingen av luksuscruise-skipet «Viking Octantis», og det ble bygget ved Vard Søviknes.

Det er gått mer enn ett år siden storkontrollen som NRK var med på å skrive om. Men fortsatt utbetales det for lav lønn ved verftet. Blant annet skal ni heismontører fra Spania ha fått for lav lønn i februar i år. En av dem fikk 80 kroner i timen, noe som halvparten av det han skulle hatt. Arbeidstilsynet fulgte opp med en ny stikkprøve sist sommer, og igjen ble det avdekket at arbeiderne i det spanske firmaet fikk lavere timelønn enn det de skulle ha.

Og dette skjer på tross på av at Vard lovte å rydde opp.

Avdekket feil hos underleverandører

Vard innrømmer overfor NRK at det er avdekket flere feil hos underleverandører. Men verftet vil ikke gå ut med hvem det gjelder eller omfanget av dette.

Til sitt forsvar uttaler Vard-konsernet til statskanalen at de har tatt affære etter at det ble avdekket at det ikke ble utbetalt riktig lønn i februar. De spanske underleverandørene skal ha etterbetalt lønn til de som fikk for lite i februar, og dette blir bekreftet fra Arbeidstilsynet.

Det er viktig å understreke at det ikke er Vard som er pliktig til å betale ut riktig lønn, men de to spanske underleverandørene. Men verft-konsernet har et ansvar for at underleverandørene sørger for å gi sine ansatte riktig lønn.

Gebyr ble anket

De to spanske underleverandørene ble ilagt et stort gebyr for manglende utbetaling til sine ansatte. Selskapene klagde på gebyret og slapp å betale.

Ingen har i etterkant av fjorårets omfattende verft-kontroll fått tvangsmulkt. Dette skyldes at de i etterkant har fulgt opp påleggende som Arbeidstilsynet ba dem om, eller at de ikke har hatt oppdrag i Norge etterpå.

 

Kilde: NRK

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Aker Solutions med den høyeste ordreinngangen noensinne i fjor
RA Aluminium gikk konk, ble så kjøpt opp
2022 ble et rekordår for Equinor
«Hunter»-ulykken: Havarikommisjonen avdekket tre forhold
Aker Solutions signerer Draugen elektrifiseringskontrakt
Viking Transport AS er konkurs: 17 ansatte mister jobben hos stålleverandøren
Andre Nordiske Medier
PlastForum NO
Maskinregisteret
Tungt

Send til en kollega

0.158