23948sdkhjf

Deep Wind Ocean satser i Sør-Korea - trenger flere medarbeidere

Haugesund-baserte Deep Wind Offshore (DWO) har sikret seg rettighetene til å bygge ut et større havvind-område i havet utenfor Sør-Korea.

Planlagt byggestart er i 2025.

Satsingen utenlands og de nye eksklusive rettighetene til å bygge ut det store havvind-området i havet utenfor Sør-Korea, gjør at bedirten nå skal ansette 11 nye medarbeidere, skriver Haugesunds Avis (HA).

Stort prosjekt

Så langt har satsingen på offshore havvind vært i Norge, men den internasjonale satsingen innebærer at det skal ansettes åtte nye mearbeidere i Haugesdund og tre i Sverige.

Det nye havvind-prosjektet i Sør-Korea skal kunne produsere opp til 2 GW i året, noe som er mye. Til sammenlikning er hele Utsira Nord på 1,5 GW. Det er to områder i Sør-Korea som DWO skal bygge ut, men til sammen er selskapet involvert i fire prosjekter i det asiatiske landet. DWO har også for tiden to prosjekter i Sverige.

Utsira Nord

I Norge er det fullt fokus på Utsira Nord, der DWO med støtte fra Enova, har laget et forprosjekt for å designe optimalt konsept for hele vindparken, inkludert en trafostasjon på Utsira. HA skriver at «forprosjektet har videre sett på hvordan et prosjekt på 500 megawatt på Utsira Nord kan bidra til at flytende havvind kan leveres til samme kostnadsnivå som annen tilført ny energi».

Adm. dir. Knut Vassbotn i DWO sier at det flytende stålunderstellet er en av de største utfordringene i prosjektet, og at man nå ser på ulike løsninger for produksjonen av disse.

– Det er naturlig å se på hvordan dette blir gjort i offshoreindustrien. Der har man tradisjonelt hatt en kombinasjon av sammenstilling i Norge og prefabrikasjon utenlands, det være seg i Polen eller i Asia. Vi vil nok vurdere en slik løsning. Knutsen OAS har en stor posisjon i Sør-Korea med et stort antall skip under bygging og landet har en relevant leverandørindustri – det kan være et alternativ, sier han til lokalavisa.

UTSIRA NORD: I tillegg til Sør-Korea er fokus også på Utsira Nord hos Deep Wind Offshore. ILLUSTRASJONSFOTO: DEEP WIND OFFSHORE

Fagkompetanse

Som annen industri for tiden er det utfordringer med å få tak i godt nok kvalifisert fagarbeidskraft. Det gjelder også for DWO, og selskapet er i god dialog med Høyskolen på Vestlandet og andre utdanningsinstitusjoner for å få synliggjort hvilke behov og kompetanse havvind-industrien har for framtiden.

Deep Wind Offshore har søkt de tre konsesjonene på Utsira Nord neste høst. Skulle selskapet bli tildelt disse, vil det være behov for ytterligere 100 til 200 nye ansatte de nærmeste årene.

 

Kilde: Haugesunds Avis

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.128