23948sdkhjf

Bergen Engines snur – leverer likevel til Russland

Bergen Engines’ nye britiske eiere har bestemt at det likevel skal leveres reservedeler til 22 gassmotorer til Russland.

Reservedelene skal brukes til å reparere 22 gassmotorer som Bergen Engines leverte til det russiske selskapet Russian Copper Company i 2019.

Delene har ligget klare ved Bergen Engines’ fabrikk på Hordvikneset utenfor Bergen en stund.

Snur

I mars bestemte selskapet at det skulle stanse all aktivitet mot Russland grunnet landets invasjon i Ukraina. Men nå har altså selskapet snudd, skriver Aftenposten.

- Når vi nå lar utstyret likevel gå til Russland, er forklaringen at dette dreier seg om en kontraktsforpliktelse som ligger noen år tilbake i tid, sier direktør Jon Erik Røv – altså at kontraktene ble inngått før krigen i Ukraina.

Til avisa sier Røv at både selskapet i Bergen og de britiske eierne Langley Holding ikke liker det russerne holder på med i Ukraina, og at de forholder seg til gjeldende sanksjonspolitikk mot Russland. Han kan også understreke at det gjøre etiske vurderingen hele tiden.

Må gå gjennom hver del

Røv sier at delene som nå skal sendes til Russland også omfattes av sanksjonene, og at man derfor må gjennom hver del av reserveutstyret. Det samme skal norske tollmyndigheter gjøre.

Ved to tidligere tilfeller i år har Bergen Engines måtte stanse leveranser til russiske interesser. Den ene ble stanset av Utenriksdepartementets eksportkontrollgruppe, og gjaldt levering av 12 generatorsett via to russiske selskap til et atomkraftverk i Tyrkia.

Den andre leveransen som ble stoppet, var også myntet på Russian Copper Company, og dreide seg om 27 motorer. Det var de britiske eierne som stanset denne leveransen grunnet de britiske myndighetenes sanksjonspolitikk.

Tre av sju motorer som skulle vært levert til Russland, er nå sendt til Bangladesh.

Kilde: Aftenposten

KLIKK for alle artikler i Ukraina.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078