23948sdkhjf

Tysvær-selskapet forbereder flytting av Vikingskipene

Det krever gode forberedelser og høye presisjon. Hos Imenco driver de nå med å illudere flyttingen av Vikingskipene.

Tysvær-bedriften Imenco har fått oppdraget med å flytte Vikingskipene når Vikingmuseet på Bygdøy skal bygges om.

Hos Imenco er det nå nitidig arbeid med å forberede flyttingen av tre vikingskip og andre verneverdige gjenstander.

Det skriver Haugesunds Avis (HA).

Utgjør kjernen i vikingtidssamlingen

Det er Statsbygg som har tilbud Imenco jobben med å flytte skipene.

– Vikingskipene fra Oseberg, Gokstad og Tune utgjør kjernen i den norske vikingtidssamlingen, og er de tre best bevarte vikingskipene i verden, sa Imenco-eier Geir Egil Østebøvik, da kontrakten ble kjent.

Nå har Imenco gjennomført en lang engineeringprosess. Nå foretas bygging av stillaser og prøveflytting i Imencos lokaler i Tysvær. Selskapet driver med avansert utstyr innen overvåkning, vibrasjonsdemping, hydraulikk og mekanikk, som er helt avgjørende under flytteprosessen.

Første gang

Det er flere aktører enn Imenco som er involvert i prosjektet, men det er første gang noe slikt gjøres i Norge, så det er nybrottsabeid som må gjennomføres.

De siste månedene er derfor blitt brukt til prøvemontering og sammenstilling av skip i verkstedlokalene til Imenco, skriver avisa videre.

INSPISERER: Prosjektleder Henri Bratbakk hos Imenco inspiserer arbeidet. FOTO: IMENCO

– Vi må være helt sikre på at vi har alt utstyret, og at alt passer sammen. Det er ikke rom for at noe feil skjer, sier prosjektleder Henri Bratbakk hos Imenco.

Flere faser

I første omgang skal Vikingskipene flyttes midlertid mens Vikingskip-museet bygges om. Her skal de lagres forsvarlig. I 2025 får man inn i en ny fase med å flytte skipene tilbake til det nye museumsbygget.

Kontrakten på jobben var på 70 millioner kroner, et beløp som allerede er oversteget siden det er første gang noe slikt gjøres.

Kilde: Haugesunds Avis

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.08