23948sdkhjf

Dalen mekaniske: 50-årsjubilant med eventyrlig vekst

Dalen mekaniske i Telemark vokser så mye at de må bygge på med 600 kvadratmeter. Oppkjøp og gunstige strømpriser i Tokke kommune er to av hovedårsakene til de gode tidene.

I 50 år har Dalen mekaniske i Tokke kommune produsert verktøy og metallkomponenter, men nå satses det primært på deler til fornybar energi-bransjen.

Det skjer ifølge Telemarksavisa blant annet etter oppkjøp av to andre Telemarksbedrifter: Moland Mekaniske i Fyresdal og Telemark Technologies på Notodden.

Lave strømpriser avgjørende

Dalen mekaniske nyter godt av å ligge i kraftkommunen Tokke. Alle bedrifter i kommunen – inklusiv Dalen mekaniske – betaler nemlig ikke mer enn 38 øre/kWh uansett førpris.

GUNSTIG STRØM: Dalen mekaniske holder til i Tokke kommune, og har svært gunstige strømpriser. FOTO: NAV

- Uten de lave strømprisene hadde ikke dette gått. Vi hadde ikke hatt en sjanse sier, eier og konsernsjef Hermann Betten til lokalavisa.

Skulle Dalen mekaniske lagt strømprisen på sine produkter hadde de sannsynligvis mistet alle sine kunder innen kort tid.

Fornybar energi

Tokke-bedrifter har gjennom de 50 årene som er gått siden oppstarten investert i en moderne verktøymaskin- og robotpark. Fra å ha vært en produsent av verktøy og metallkomponenter er det i dag deler til fornybar energi som er hovedsatsingsområdet, og dette vil det være også nærmeste 10-årene.

Etter oppkjøpet av de to andre Telemarksbedriftene, sysselsetter Dalen mekaniske nå til sammen 41 personer, hvorav 28 på Dalen. Seks arbeider i Fyresdal og sju på Notodden. Målet er å øke antall ansatte på Dalen til 40 i løpet av fem år.

GRUNN TIL Å SMILE: Daglig leder Eivind Hårstad (t.v.) og eier Hermann Betten har grunn til å smile med 50 år og satsing på fornybar energi. FOTO: DALEN MEKANISKE

Bearbeiding av metaller

Dalen mekaniske driver med bearbeiding av metallkomponenter. Verkstedene i Fyresdal og Notodden er mer for plateverksted å regne med maskinering og bearbeidelse av stål.

– På Dalen spesialiserer vi oss mest på elektrisk ledende forbindelser – vi produserer rundt 900 tonn i året og det står for 80 prosent av omsetningen. Vi er brutalt store på elektrisk ledende forbindelser. ABB i Skien er vår absolutt største kunde, men vi leverer i dag komponenter til alle store produsenter av vindmøller, forteller Eivind Hårstad. Han er daglig leder for Dalen mekaniske på Dalen. Han legger til at 90 prosent av produktene går til fornybar energi-bransjen.

Nytt bygg - nye medarbeidere?

Det nye bygget på 600 kvadratmeter bygges etter et ønske fra kommunen, som også kommer Dalen mekaniske til gode. Kommunen ønsker å tiltrekke seg flere innbyggere, og mener at det å lage en næringshage er et godt virkemiddel i så henseende. For Dalen mekaniske vil det gjøre dem mer attraktive som arbeidsplass.

FLERE BEDRIFTER: Slik ser Dalen mekaniske og Tokke kommune for seg at den nye teknologiparken skal bli seende ut. ILLUSTRASJON: DALEN MEKANISKE

Bedriftens administrasjonssjef Liv Nærum kan avsløre at en avdeling av Serit Itum Notodden, en ytterligere mekanisk bedrift, et svensk firma som foreløpig er hemmelig, men som driver med verktøyutvikling og produksjonsteknikk og åtte kommunale kontorer skal inn i det nye bygget. Pluss treningsrom og kantine for de ansatte.

 

 

 

 

Kilde: Telemarksavisa

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109