23948sdkhjf

Hydro med godt resultat i tredje kvartal

Norsk Hydro leverer sterkere tall for tredje kvartal enn på samme tid i fjor.

Hydros justerte EBITDA var 9 721 millioner kroner i tredje kvartal 2022, sammenliknet med 7 219 millioner kroner i samme kvartal i fjor.

Høyere all-in metall- og aluminapriser, CO2-kompensasjon og positive valutaeffekter bidro positivt til inntjeningen, men ble delvis utlignet av høyere faste kostnader og råvarekostnader oppstrøms.

- Solide tall

– Hydro leverer solide økonomiske resultater, samtidig som vi har god framdrift på gjennomføring av selskapets strategi. Kombinert med langsiktig tilgang på råvarer og energi gir dette et solid fundament for å manøvrere under mer ustabile økonomiske forhold, sier Hydros konsernsjef Hilde Merete Aasheim.

Krigen i Ukraina, høye priser på energi og bekymring knyttet til inflasjon og økende renter gir fortsatt usikkerhet, og påvirker utsiktene til vekst i 2022 og 2023. Eksterne kilder har justert ned antatt global økonomisk vekst i 2022 til rundt 2 prosent, og flere viktige markeder rapporterer om den høyeste inflasjonen på 20 år. I ekstruderingsmarkedet har etterspørselen i industrisegmentet og bygg- og anleggsektoren svekket seg inn i tredje kvartal, mens veksten i bilsegmentet har bedret seg noe etter hvert som problemene i forsyningskjeden har avtatt. Sektoren for fornybar energi er også med på å drive opp etterspørselen etter aluminium.

– Gjennomføring av forbedringsprogrammet vårt er avgjørende for å sikre at vi har en robust posisjon gjennom hele verdikjeden når vi nå står overfor mer uforutsigbare markedsforhold. Vi har jobbet for fullt med dette også i tredje kvartal, og legger til grunn at vi vil nå målet på 7 milliarder kroner for 2022, sier Aasheim.

Aluminiumsprisen ned

Tremånedersprisen på aluminium gikk ned i tredje kvartal 2022, ettersom frykt for økonomisk nedgang og svakere global etterspørsel, kombinert med høy produksjon og eksportvekst i Kina, førte til press på prisene.

Det er fortsatt usikkerhet knyttet til enkelte høykostanlegg for aluminiumproduksjon, ettersom høye globale priser på energi svekker etterspørselen og legger press på smelteverksmarginene. Som følge av dette er det flere produsenter i Europa og USA som har kuttet ned på produksjonen, og dette har ført til at rundt 50 prosent av aluminiumindustrien på det europeiske kontinentet for tiden er stengt ned. I 2022 har eksterne kilder estimert et globalt underskudd på primæraluminium på mellom 0,4 og 0,7 millioner tonn.

Kraftpris-utfordringer

I tredje kvartal økte de nordiske kraftprisene til nye høyder, grunnet fortsatt svake hydrologiske forhold og eksponering for rekordhøye kraftpriser på kontinentet. I Sørøst-Norge (NO2) var nivået i magasinene kun 53 prosent i slutten av september, noe som er 30 prosentpoeng lavere enn normalt. De hydrologiske forholdene bedret seg i NO2 tidlig i oktober, men nivået i magasinene er fortsatt lavere enn normalt. Statnett hevder fortsatt at energisikkerheten i Sør-Norge kan bli anstrengt gjennom vinteren. Kraftprisene på kontinentet har økt, hovedsakelig som følge av høyere gasspriser grunnet bekymring for energisikkerheten i løpet av vinteren.

Kilde: Hydro

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094