23948sdkhjf

OTD Energy: - Olje- og gassnæringen er ikke miljøfiendtlig

Norske olje- og gassleverandører står i spagaten fordi de skal levere både levere til den tradisjonelle olje- og gass-næringen, samtidig som de må gripe mulighetene i det grønne skiftet.

Det var en av konklusjonene på åpningsseansen for OTD Energy i Grieghallen tirsdag kveld.

Leverandørleddet var samlet til åpningskveld i Bergen i forkant av OTD Energy-messen, som starter onsdag i Sotra Arena.

Europeisk energikrise

Under tilsvarende tilstelning for ett år siden var gjennomgangstemaet omstilling, omstilling og omstilling – til det grønne skiftet. Og selv om det grønne skiftet også denne gang sto sentralt – og da særlig havvind – er det tydelig at krigen i Ukraina også påvirker norsk leverandørindustri.

For krigen i Ukraina har snudd Europa på hodet, og verdensdelen opplever sin største energikrise på mange år. Det gjør at olje- og gassnæringen har fått et oppsving, samtidig som både operatører og leverandører må ha fokus på det det grønne skiftet.

- Det er olje- og gassnæringen som har den faglige kompetansen og erfaringen med å kunne gå inn i det grønne skiftet. Men det kommer til å ta tid. Investeringene som gjøres må være lønnsomme, og det vil ta tid. Vi snakker om langsiktighet. Det grønne skiftet kommer ikke i morgen, men flere år fram i tid. Fram til da vil olje og gass være en viktig energikilde, sa hovedtaler Simen Lieungh i Odfjell Drilling.

IKKE MILJØFIENDTLIG: - Jeg vil ha meg frabedt å bli kalt miljøfiendtlig, sa adm. dir. i Odfjell Drilling, Simen Lieungh. FOTO: MORTEN DAHL

Han har lang erfaring fra ulike selskaper i olje- og gassindustrien. Han ville ha seg frabedt at næringen er miljøfiendtlig.

- Gjør mye for å bli mer miljøvennlig

- Vi og andre i næringen gjør mye for å bli mer bærekraftige og miljøvennlige. Det må vi jobbe videre med samtidig som næringen må tenke fornybar fram i tid, sa han, og la til at det vil ta lang tid før fornybar energi vil være det viktigste bidraget til energiforsyningen fordi det ikke blir avkastning på fornybar energi før om mange år.

Han mener å se at suget etter å investere i fornybar energi har avtatt litt den siste tiden.

Under den påfølgende paneldebatten kom det også fram at både olje- og gassnæringen og havvind-bransjen må ha forutsigbare rammer for å kunne planlegge fram i tid.

Havvind-muligheter

Det kom også fram at det er snakk om store investeringer innen havvind dersom man skal tro myndighetenes mål. Man snakker kanskje om opp mot 100 havvind-installasjoner i året, og dette er nesten like store enheter som en oljeinstallasjoner.

PÅ ÅPNING: En del leverandører hadde funnet veien til åpningsseminaret for OTD Energy tirsdag kveld. FOTO: MORTEN DAHL

Det var også klart at det var stor enighet om at det var olje- og gass-næringen som satt på nøkkelen til det grønne skiftet.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125