23948sdkhjf

Industriprisene falt for andre måned på rad

Prisfallet i industrien i september skyldes blant annet lavere priser på metaller, deriblant jern og stål, men også lavere priser på ulike petroleumsprodukter.

Produsentprisene i metallindustrien begynte å øke i begynnelsen av 2021.

Veksten fortsatte fram til mai i år. Siden har vi sett fallende priser i næringen, og fra august til september gikk de ned med 2,8 prosent.

Det skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

Andre måned på rad

Produsentprisene i industrinæringene falt med 1,8 prosent fra august til september. Dette var andre måned på rad med prisfall i industrien. Samtidig var det prisnedgang innen utvinning av råolje og naturgass som trakk PPI mest ned.

Produsentprisindeksen (PPI) falt med 7,2 prosent fra august til september. Det er utvinning av råolje og naturgass som var den viktigste bidragsyteren til prisnedgangen, der gassprisen gikk mest ned. Prisene faller også i flere andre næringer, deriblant metallindustrien, hvor prisene gikk ned for fjerde måned på rad.

Mulig resesjon

– Prisutviklingen i metallindustrien er en del av det internasjonale råvaremarkedet. Redusert etterspørsel av metaller på grunn av frykt for resesjon i blant annet USA, eurosonen og Storbritannia, kan være en forklaring på prisfallet, sier seksjonssjef Espen Kristiansen. 

Prisveksten i industrien har snudd

Produsentprisene i industrinæringene falt med 1,8 prosent fra august til september. 

– Flere industrinæringer har de to siste årene opplevd til dels kraftig prisvekst på varene de selger, men for industrien samlet sett har utviklingen snudd de siste månedene, sier Kristiansen.

Også i næringsmiddelindustrien startet en relativt kraftig prisvekst fra starten av 2021, før prisene falt litt i august i år og økte igjen moderat i september. Innen kjemisk og farmasøytisk industri var det også en kraftig prisoppgang fra starten av 2021, men her falt prisene i juli og august etterfulgt av en moderat oppgang siste måned.

Prisveksten i metallvareindustrien startet for alvor noe senere enn i næringene nevnt over, og her har prisene fortsatt å øke.

 

Kilde: Statistisk sentralbyrå (SSB)

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094