23948sdkhjf

Astrups markedsrapport: Europeisk stålbransje sterkt preget av energikrisen

Sist uke var hele bransjen samlet i Düsseldorf og det store samtaleemnet var naturlig nok energikrisen. Det foregår nå en nedbygging av varelagrene mot årsslutt i alle ledd i verdikjeden, men flere tror på økte priser på rå-aluminium fremover grunnet høye energipriser.

Det skriver Astrup i sin månedsrapport for september.

Skyhøye energipriser og dårlig marked i Europa er bakgrunnen for at Hydro sist uke besluttet å midlertidig stenge produksjonslinjer på Karmøy og Husnes tilsvarende ca. 120 000 tonn per år. Med dette er ca. 50 prosent av smelteverksproduksjonen tatt bort i Europa. Markedet i Europa er labert, noe en PMI på under 50 for Eurosonen bekrefter.

Nedgangen i PMI fortsetter

Tysk industri går på sparebluss, energiforbruket var ned 20 prosent mot samme periode i fjor. Norsk PMI gikk også ned 1,9 poeng i september til 50,0 som indikerer uendret aktivitetsnivå, men det er tredje måned på rad med nedgang. Økt spenning globalt har styrket kursen på den amerikanske dollaren voldsomt, og flere analytikere tror det fortsetter. Økt salg av norske kroner fra Norges Bank i oktober styrker denne prognosen. Det siste året har kursen på dollar styrket seg 25 prosent mot norske kroner. Dette er med på å holde prisene på industrimetallene på et høyt nivå i norske kroner. Nikkel og kobber gikk opp i september, mens aluminium gikk marginalt ned.

Noe kortere leveringstider

Leveringstidene fra de fleste europeiske verk er kortere enn vanlig på aluminium tynnplater og profiler. Hydro leverer profiler på to-tre uker, mens noen valseverk kan levere på fem uker. Med bakgrunn i høye energipriser, transport og overflatebehandling holder prisene seg nokså høyt, men korrigeres for lavere råvarer på nye kontrakter.

Prisene er fremdeles høye i forhold til Asia, men differansen er noe lavere. Tollen EU har gjeninnført på aluminium plater og coil holder prisene oppe. På rustbestandige plater har de europeiske verkene i stor grad tilpasset seg prisnivået fra Asia, her er det også en toll på varer fra Kina. Legeringstilleggene på rustbestandige materialer økte i oktober grunnet høyere pris på nikkel og energitillegg. Samme skjedde på spesialstål der skrot og energitillegg gikk opp til 7257.- kr/tonn for 520M. På kobber er det utfordringer med plater og bånd over 1,8mm tykkelse, her er all kapasitet solgt ut til sommeren.

Fortsatt økende og allerede ekstreme energipriser holder også plastprisene oppe på et høyt nivå. Usikkerheten er stor, men det vi ser av prisbevegelser er ytterligere økninger

Kilde: Astrup

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Dette er trolig årsaken til at Tretten bru kollapset
Equinor beroliger oljeservicenæringen
Permitteringer i laksenæringen koster staten 15 millioner
Fjord1 starter testing av el-ferjer over Tysfjorden
NORCE bidrar til fortgang i elektrifisering av olje- og gassplattformer
Planer for økt gassuttak fra Oseberg godkjent
Andre Nordiske Medier
Building Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.11