23948sdkhjf

Jøtul betaler 300.000 kr i dagen for strømmen

Etterspørselen etter Jøtuls vedovner er stor. Men de høye strømregningene stikker kjeppene i hjulene for bedriften utenfor Fredrikstad.

I et normalår bruker Jøtul strøm for om lag seks millioner kroner.

Jøtul-sjefen antar at strømregningen vil ende på 30 til 40 millioner kroner når 2022 er omme. Strømprisene tærer på bedriften, skriver Fredriksstad Blad.

Vekst på 30 prosent

Etterspørselen etter vedovnene fra Jøtul er stor – ikke minst som følge av de samme høye strømprisene. Og ifølge adm. dir. Nils Agnar Brunborg har Jøtul hatt en vekst på 30 prosent så langt i 2022

- Det som begrenser oss fra videre vekst nå, er at produksjonen ikke går fort nok, sier han til lokalavisa i Plankebyen. Den store etterspørselen kommer fra hele Europa som følge av strømkrisen.

Brunborg forteller videre at bedriften i dag bruker strøm for 300.000 kroner daglig. Jøtul-sjefen er ikke nådig mot den sittende regjerings tafatthet under de rådende forhold.

DYRE SMELTEOVNER: Jøtuls smelteovner bruker mye strøm: Fra et normal på seks millioner kroner til 30-40 millioner inneværende år. FOTO: JØTUL

- Tafatt regjering

– Det er en helt tafatt regjering som ikke gjør noen ting. Jeg synes det er helt ufattelig hvordan de bare kan sitte og se på uten å gjøre noe, sier han.

Han innrømmer overfor FB at de hadde kanskje måttet stenge dersom de ikke hadde solgt så mye ovner, som gir gode inntekter. Men han understreker at det ikke bare er å stenge ned fabrikken i Fredrikstad heller:

– Vi er i en situasjon som gjør at vi ikke kan stenge, ettersom det vil ta to måneder og betydelige oppstartskostnader for å få smelteverket i gang igjen, utdyper Jøtul-sjefen.

Det er ikke bare strømkrisen som gir utfordringer for en bedrift som Jøtul. Også prisveksten på råvarer, som Jøtul benytter seg av, har steget kraftig.

- Det gjør at vi har måttet øke prisene på våre produkter, noe som igjen rammer våre kunder, og dette går utover dem så lenge ikke regjeringen tar grep, sier konserndirektør Rene Christensen til FB.

MANGE KUNDER: Tidligere denne uka hadde Jøtul utenfor Fredrikstad besøk av 130 kunder fra hele Europa. FOTO: JØTUL

Strømkrisen vil vedvare

Både han og Brunborg tror imidlertid at strømkrisen vil vare en stund – kanskje to-tre år. Også ute i Europa, der markedet for vedovner ifølge de to har eksplodert.

-Og det bra for Jøtul og vår bransje, legger Christensen til.

Tidligere denne uka var 130 kunder fra Europa på anlegget i Fredrikstad for å se nærmere på de nyeste modellene fra Jøtul.

Kilde: Fredriksstad Blad

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093