23948sdkhjf

Barth Eide: - Grønn omstilling vil koste

Tungindustri over hele Europa merker nå økte råvarepriser, skyhøye strømpriser og vanskeligheter med å få tak i råvarer. Miljøministeren tror det vi nå ser kan være forsmak på det som kommer.

Først pandemi, deretter krigen i Russland. Verden er ikke det samme som den var for tre-fire år siden.

Og industrien over hele verden, og spesielt i Europa, merker nå ettervirkningene av både pandemi og krig.

Er det dette som blir normalen i framtiden?

- Skyhøye straumpriser, stigende matvarepriser og økende uvisshet kan være en forsmak på det vi har i vente, mener klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) til NTB.

Bekymret

Han er tydelig bekymret for tida vi lever i. For industrien preger spesielt krigen i Ukraina situasjonen, fordi det har skapt en energikrise i Europa.

BEKYMRET: - Vi lever i en svært alvorlig tid, sier miljøminister Espen Barth Eide. FOTO: REGJERINGEN

– Vi lever i en veldig, veldig alvorlg tid, sier Barth Eide, og fortsetter.

– Jeg tror vi går inn i en periode som er politisk krevende, der veldig mange vil prioritere det umiddelbare framfor det langsiktige. Summen av ønsker av hva staten bør betale for, overstiger det selv den rikeste staten i verden kan gjøre.

Omstilingssamfunn

Norge miljøminister mener at staten skal stille opp i krisesituasjoner, men at politikere, næringslivsledere og fagforeninger for å nevne noen, er enige om at Norge må være et omstillingssamfunn, og ikke et kompensasjonssamfunn.

Han legger til at han mener at litt for myke av ordskiftet nå bærer preg av at man bare ønsker å trylle bort problemene og få den gamle verden tilbake.

Vil koste

- Omstillingen vi står overfor, vil koste. Det må vi være ærlige på. Men det koster enda mer å la være. Jo mer klimakrisen utvikler seg, desto mer penger må vi bruke på klimatilpasning, og det blir dyrt, sier Barth Eide.

Han tror imidlertid ikke at økt fokus på strøm- og energipriser vil overskygge klimakrisen. Han sier at Vestens marked stiller stadig strengere krav til lave utslipp i produksjonen. Han trekker spesielt fram Audis elbil e-Tron, som blir produsert med aluminium fra Høyanger.

- Og det er ikke fordi det er billigst, men renest, avslutter han.

Kilde: NTB

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078