23948sdkhjf

Lavere råvarepriser, høye energipriser og toll på aluminium

Det meste av råvarer siger nedover om dagen, også industrimetaller og olje som er viktig for norsk industri.

Kobber, nikkel og rå-aluminium nådde den laveste noteringen 15. juli for så å øke litt siste halvdel av juli.

Vedvarende høye energipriser er til bekymring for storforbrukere av strøm, ikke minst stål- og metallindustrien.

Det skriver Astrup i markesrapport for juli.

De fleste metallverkene er sikret med langsiktige kraftkontrakter, men det gjelder ikke alle. Fornyelse av kraftavtaler vil koste betydelig mer på dagens nivå, det er allerede stengt ned i underkant av en million tonn aluminiumproduksjon. Hydro la frem rekordresultat på 15,4 milliarder for andre kvartal, aldri før har aluminiumsgiganten tjent så mye penger.

God fart i industrien

Det samme gjelder Outokumpu og Acerinox på rustbestandige materialer. EU bestemte 8. juli å gjeninnføre tollen på aluminiumplater og coil fra Kina med umiddelbar virkning. Tollen har vært satt til side i ni måneder, men gjeninnføres nå med en avgift på 14-25 prosent. PMI for juli gikk ned med 1,4 poeng til 54,6 poeng som tyder på god fart i industrien, men lavere vekst enn tidligere. Det er spesielt ordreinngangen i industrien som er noe lavere enn tidligere. Den norske kronen styrket seg mot euro i juli, men svekket seg mot dollar. Fra USA kom det meget sterke sysselsettingstall sist uke som tyder på alt annet enn resesjon, det ble skapt 500 000 nye jobber.

Normale leveringstider

Leveringstidene fra de fleste europeiske verk er nå tilbake til normalen på tynnplater og profiler, kanskje litt kortere hos enkelte verk. Hydro leverer profiler på fire uker, mens noen valseverk kan levere på 6 uker. Med bakgrunn i høye energipriser, transport og overflatebehandling holder prisene seg nokså høyt, men korrigeres for lavere råvarer på nye kontrakter. Prisene er fremdeles høye i forhold til Asia, men differansen er noe lavere. Tollen EU har gjeninnført på aluminium plater og coil holder prisene oppe. Legeringstilleggene på rustbestandige materialer er også lavere, det samme gjelder skrotprisen på spesialstål som gikk ned til 5400.- kr/tonn for 520M. På kobber er det utfordringer med plater og bånd over 1,8mm tykkelse, her er all kapasitet solgt ut kommende året.

Prisen på enkelte plastmaterialer er fortsatt noe økende, samtidig som enkelte forventer en utflating og etter hvert en nedadgående trend. Leveringstidene er veldig varierende, men fortsatt lenger enn vanlig.

Kilde: Astrup

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.11