23948sdkhjf

Pressede forsyningskjeder bekymrer eksportvirksomheter

Umiddelbart er det optimisme å spore i de danske eksportvirksomhetene, men krigen i Ukraina og de pressede forsyningskjedene gir bekymringer, viser ny undersøkelse.

Danske eksportvirksomheter navigerer i disse årene gjennom den ene krisen etter den anden, men tross de store utfordringene, så er optimismen noenlunde intakt i de danske eksportvirksomhetene. Det viser den sjuende målingen fra Eksportbarometer, som Jyske Bank og Danish Export Association står bak. Indeksen lander nå på 54.

Godt indekstall

- 54 er faktisk et pent tall og indikerer optimisme. Det lille tilbakegangen kan man kanskje tolke dithen at virksomhetene ser at det er en grense for, hvor lenge de kan holde på med å sende de økte råvareprisene videre til kundene, men inntil videre går det, og optimismen er intakt foreløpig, sier sjeføkonom i Jyske Bank, Niels Rønholt i forbindelse med utgivelsen av Eksportbarometer.

Ifølge målingen svarer 66 prosent at mangel på råvarer er en av de største truslene mod deres eksport her og nå.

Mindre virksomheter i klemme

Men det er ikke bare råvarene som fører til problemer. Også forsyningskjeder påvirker også eksportvirksomhetenes optimisme.

Ifølge Halldor Halldorsson, Head of Branding and Relations i Danish Export Association, er det særlig de mindre virksomhetene, som kan bli presset, da de som regel vil stå bakerst i forsyningskøen, mens en del virksomheter faktisk klarer seg godt, fordi de har gode, langvarige leveringsavtaler eller har gjort store innkjøp.

Lange utsikter til bedring

Men det kommer til at gå en god tid innen forsyningskjedene igen er på skinner, gjør han oppmerksom på.

- Vi skal kanskje helt til slutten av året eller starten av neste år, før logistkiksituasjonen er normal etter nedstengningen av Shanghai og presset på skipsoverfarten. Råvareprisene vil holde seg på et høyt nivå en god tid til, fordi etterspørselen er høy og vil fortsatt være det, så prisene vil forbli på et relativt høyt nivå, utdyper Halldor Halldorsson.

Han noterer seg likevel at Eksportbarometerindekset tross alt lander på 54 og dermed indikerer optimisme og fremgang, og samtidig viser målingen at virksomhetene forventer framgang på samtlige markeder.

- De danske virksomheter er svært gode til å tilpasse seg og har en agilitet, hvor de finner løsninger og klarer seg godt gjennom kriser. Så jeg er ganske optimistisk,og tallet viser jo også at virksomhetslederne har tro på framtiden, påpeker  Halldor Halldorsson.

 

Kilde: Plastforum.dk

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.08