23948sdkhjf

Svalbard-skip med færre tokt grunnet høye drivstoffpriser

De økte drivstoffprisene for konsekvenser for Svalbard. Tjenestefartøyet «Polarsyssel» rammes, og det blir færre oppdrag for skipet.

Ifølge sysselmester Lars Fause på Svalbard er det ventet en økning i drivstoffprisene for tjenestefartøyet og helikoptervirksomheten, som da kommer opp i 15 millioner kroner.

Redusert bruk

- Bruken av tjenestefartøyet «Polarsyssel» og helikoptre reduseres de neste månedene på grunn av høye driftsutgifter. Nå har vi tatt ned aktiviteten for å få budsjettet i balanse, sier Fause til NRK.

«Polarsyssel» er et fartøy som driver med overvåkning av farvannene ved Svalbard. Skipet driver med patruljering med politipatrulje om bord når det er fullt operativt. På grunn av økte drivstoffutgifter er allerede mange av toktene i sommer skrinlagt, skriver NRK.

I tillegg kuttes mye av den planlagte feltaktiviteten som skulle gjøres ved hjelp av helikopter.

Færre seilinger

Færre seilinger kan gå utover beredskapen og annen overvåking, deriblant myndighetsutøvelse – dette til tross for at det er ventet rekordmange turistfartøy til Svalbard denne sommeren.

De høye drivstoffprisene påvirker også andre skip. Havforskningsinstituttets (HI) forskningsskip «Kronprins Haakon» vurderes å bli lagt i opplag. Slik det ser ut nå vil HI få økte kostnader på hele 75 millioner kroner i 2022.

Lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) er bekymret for situasjonen dersom ikke det ryddes opp i utfordringene knyttet til «Polarsyssel».

Kilde: NRK

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.125