23948sdkhjf

Hydro saksøkt for forsøpling i Brasil

Hydro avviser anklagene fra ni ofre som går har gått til sak mot det norske selskapet.

Saksøkerne hevder at Hydros Alunorte-fabrikk i Brasil representerer farlige utslipp i en nærliggende elv, og at det har vært utslipp i elva de 20 seneste årene.

Hydros alumina-fabrikk i Brasil er verdens største alumina-fabrikk. Alumina er som kjent det viktigste materialet i framstillingen av aluminium.

Ni ofre

Til sammen er det ni ofre som har gått til søksmål, og det gjør de sammen med en organisasjon som hevder å representere mer enn 11.000 urfolksfamilier i Brasil.

Ni ofre har sammen med en organisasjon som sier de representerer 11.000 urfolksfamilier i Brasil, saksøkt Norsk Hydro, sju datterselskap og aksjonærer. Seks av aksjonærene holder til i Nederland.

Mange lidelser

– Mange mennesker har lidd forferdelige helseskader som konsekvens av utslippene. Noen har utviklet ulike former for kreft, andre har utviklet hudsykdommer. Babyer har blitt født med tarmen utenfor kroppen, sa en av saksøkernes advokater ifølge NTB.

– Forsøplingen har ført til at mange av urfolksstammene lider av dårlig fysisk helse, i tillegg til at de ikke lenger har tilgang til mat og rent vann, sa advokaten videre.

Brasilianske myndigheter har også anklaget selskapet for å forurense Barcarenas drikkevann.

Håndteres best i Brasil

Mediekontakt i Norsk Hydro Halvor Molland sier at saken allerede er diskutert i brasilianske domstoler.

– Vi mener derfor at disse sakene blir best håndtert lokalt i Brasil. Og vi har bedt den nederlandske domstolen om å utsette saken inntil en endelig avgjørelse er fattet i de brasilianske sakene, sier han.

Molland sier at det ikke er noen bevis for forurensning forårsaket av deres fabrikk.

Kilde: NTB

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.125