23948sdkhjf

Monterte skipsheiser ved Vard – får nå rekordbot av Arbeidstilsynet

Et spansk selskap, som monterte heiser på et luksusskip ved Vard Søviknes, får tidenes største bot for lovbrudd på arbeidsmiljøbestemmelsene.

Boten på halvannen millioner kroner er det største gebyret som Arbeidstilsynet noen gang har gitt, og det er det spanske heismontørselskapet Electromecánica Del Noroeste som får boten.

NRK skriver at de brøt en rekke norske arbeidsmiljøbestemmelser da de installerte heiser på luksusskipet «Viking Octantis» i fjor høst. Arbeidene foregikk ved Vards verft i Søviknes.

Ingen lønnsslipper eller arbeidskontrakter

De spanske arbeiderne mottok ikke lønnsslipper, hadde ingen arbeidskontrakt eller hadde ingen oversikt over arbeidstid.

Ifølge statskanalen ba Arbeidstilsynet om å få se lønnsslipper, men de fikk aldri se dem.

– Uten lønnsslipp er det ikke mulig for arbeiderne å vite om de har fått riktig lønn, sier seksjonssjef Romslo i Arbeidstilsynet, som mener at det høye gebyret gir en følbar effekt for det store selskapet.

Klaget på gebyret

Det spanske heismontørselskapet har klaget på gebyret og mener at grunnlaget for gebyret på halvannen millioner kroner er basert faktiske og rettslige feil.

Vard er Norges største verft-konsern, og kommunikasjonsdirektør Hege Anita Akselvoll i konsernet, sier at verftet tar dette på største alvor.

- Hadde vi visst at noe var galt med arbeiderne fra det spanske selskapet, hadde vi umiddelbart tatt affære. Våre kontrakter med underleverandører er tydelige på at norske lønns- og arbeidsvilkår skal følges, sier hun til NRK. Hun legger til at verftet nå har innført strengere oppfølgingstiltak og følge opp selskapets leverandører tettere.

SLEPES: "Viking Octantis" kom fra Vard-verftet Fincantieri før det kom til Søviknes. Her er luksusskipet i ferd med å slepes ut fra verftet i Italia. FOTO: FINCANTIERI

Monterer heiser ved Vard nå

Rederiet som ga Vard Søviknes kontrakten på å bygge «Viking Octantis», Viking Cruises, mener at dette er en ikke-sak for rederiet, men påpeker at det er en sak mellom verftet og Arbeidstilsynet.

Det samme spanske firmaet installerer for tiden heiser på et annet skip ved Vard Søviknes, og selskapet blir nå nøye fulgt av verft-konsernet.

 

Kilde: NRK

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
138 hos Easee permitteres
Fortsatt nedgang i råstål-produksjonen
Hydro leverer aluminium med nær null karbonfotavtrykk
iTec utvider mot vest med oppkjøp
Rec Solar starter opp igjen
Norautron-sjefen: - Verst for de som blir berørt
Andre Nordiske Medier
PlastForum NO
Maskinregisteret
Tungt

Send til en kollega

0.111