23948sdkhjf

Stålverk-soldater risikerer dødsstraff

Tre utenlandske statsborgere som kjempet sammen med ukrainske soldater i Azovstal-stålverket i Mariupol, risikerer nå dødsstraff.

Mer enn 2000 soldater forskanset seg i Europas største stålverk i flere uker før de overga seg til russiske soldater for tre uker siden.

Noen utenlandske soldater sluttet seg ukrainerne inne i stålverket, og disse overga seg samtidig med de ukrainske soldatene. Det er tre av disse tre som nå risikerer dødsstraff.

Står tiltalt

Det er to briter og en marokkaner som nå står tiltalt i en rettssal i den selverklærte folkerepublikken Donetsk. De er blant annet tiltalt for å ha forsøkt å «ta makta» i republikken, skriver NRK.

Det er blant annet publisert en video fra et rettsmøte fra det statlige nyhetsbyrået RIA Novosti. I videoen går det fram at den ene briten sier seg skyldig i lovbrudd som omhandler våpen og eksplosiver.

Ikke internasjonalt anerkjent

De tre utenlandske soldatene blir beskylt for å være leiesoldater. Rettssystemet og domstolen i Donetsk er ikke internasjonalt anerkjent.

De to britiske soldatene sier at de tjenestegjorde sammen med vanlige militære enheter, og at de dermed bør vernes som krigsfanger, noe som er i tråd med Geneve-konvensjonen.

Det jobbes nå med å få de to britiske og den ene marokkaneren tilbake til sine hjemland.

 

Kilde: NRK

KLIKK for alle artikler i Ukraina.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093