23948sdkhjf

Produksjonen i gang ved Hammerfest LNG

Etter et omfattende reparasjons- og forbedringsarbeid er Hammerfest LNG tilbake i produksjon etter brannen i september 2020. Den første nedkjølte, flytende naturgassen (LNG) er nå kommet til tank på Melkøya.

– Med oppstarten av Hammerfest LNG, ser vi frem til å legge ytterligere volum til allerede store gassleveranser fra Norge. Dette har stor betydning i en periode hvor forutsigbare og pålitelige energileveranser er svært viktig for mange land og kunder, sier Irene Rummelhoff, konserndirektør for Markedsføring, midtstrøm og prosessering i Equinor.

6,5 millioner husholdninger

Norge er en viktig gassleverandør til Europa og volumene fra Hammerfest LNG utgjør over 5 prosent av norsk gasseksport. Hammerfest LNG leverer ved normal produksjon rundt 6,5 milliarder kubikkmeter i året, noe som tilsvarer det årlige gassbehovet til 6,5 millioner europeiske husholdninger.

Sikkerhet har stått i sentrum for det omfattende arbeidet, fra kartlegging av skadeomfang, planlegging av reparasjoner og forbedringer til gjennomføring av prosjektet. Daglig har rundt 1.000 mennesker jobbet systematisk og målrettet for å få anlegget tilbake i sikker drift.

Takker alle ansatte

– Jeg vil takke alle ansatte, leverandører og partnere som har stått på for å gjøre anlegget klart til sikker oppstart. Dette er en stor og komplisert oppgave og hvor mye av prosjektet har vært gjennomført under en krevende pandemi, sier Rummelhoff.

Det har blitt utført reparasjoner av avansert utstyr og kompressorer. I tillegg er det gjennomført en planlagt revisjonsstans og ordinært vedlikehold. Over 22.000 komponenter er sjekket, 180 kilometer med elektriske kabler er byttet ut. For å begrense smitte har det vært praktisert omfattende smittevernstiltak og strenge avstandsregler underveis.

Anlegget er bygget for drift ved minus 163 grader og oppkjøringen mot full produksjon foregår nå kontrollert og stegvis.

LNG-tankere på plass

LNG-tankere er nå på plass utenfor anlegget, klare til å ta imot nye LNG-laster. Normalt tar det noen dager å fylle lagertankene på anlegget, før skipene lastes for frakt til mottaksterminaler i ulike markeder. Ved full produksjon vil et fullastet skip forlate Melkøya omtrent hver femte dag. Hvert skip inneholder nesten 1 TWh med energi.

 

Kilde: Equinor

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094