23948sdkhjf

Ukraina-krigen stanser prestisjetungt byggeprosjekt i Halden

Årsak: Ekstremt høye stålpriser som følge av Russlands invasjon og krigføring i Ukraina.

Stadig flere byggeprosjekter her i landet merker nå konsekvensen av krigen i Ukraina og sanksjonene som er innført mot Russland.

De svært høye stålprisene legger begrensninger på store byggeprosjekt.

I Halden er Halden Boligbyggelag (HABO) i ferd med å bygge et større boligprosjekt. Nå er imidlertid hele prosjektet satt på vent – i første omgang til august i år. Bakgrunnen for utsettelsen er at ingen entreprenør kan oppgi til boligbyggelaget hva boligprosjektet vil koste og når det kan stå ferdig, skriver Halden Arbeiderblad (HA).

Stål-stopp

21 av de 42 leilighetene var allerede solgt før byggingen startet, men nå har Russlands krigføring mot Ukraina og sanskjonene mot russerne, satt en stopper for utbyggingsprosjektet. Stålprisene har føket i været som følge av krigen, og det er svært vanskelig å skaffe stål.

– Det er ingen entreprenører som kan gi oss en pris eller som kan garantere for når de vil bli ferdige. Da blir det en umulig situasjon for oss, sier Richard Olsen i HABO til lokalavisa på Hamar.

EUROPAS STØRSTE: Azovstal-stålverket i Mariupol var Europas største stålverk. Nå er det fullstendig rasert etter krigens herjinger. Det har ført til at stålprisen er skutt i været og det er vanskelig å få tak i stål i Europa. FOTO: AZOVSTAL

Kan endre seg raskt

– Vi håper at situasjonen kan ha endret seg da. Ting kan skje fort, men det er usikre tider. Når prisene på stål blir så høye som nå, så er det også en del som starter opp nedlagte stålverk, legger han til, og har et håp om at byggeprosjektet kan startes opp igjen i august.

«Alle de 21 som hadde inngått avtale om kjøp av leilighet i Os allé 9 har fått muligheten til å trekke seg fra prosjektet. 6 har valgt å gjøre det, mens 15 fortsatt er med videre til den prisen de opprinnelig hadde avtalt», skriver HA videre.

Forberedt på brems

Hos Østby Eiendom i Halden er man også forberedt på en større brems i eiendomsmarkedet. Daglig leder Trond Østby er svært spent på hvordan markedet vil respondere på en prisvekst på nye boligprosjekter, fordi det er sluttbrukere som til syvende og sist må ta den økte kostnaden.  Derfor er han forberedt på en brems i markedet.

Kilde: Halden Arbeiderblad

KLIKK for alle artikler i Ukraina.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.394