23948sdkhjf

Jotun: Vekst i usikre tider

Jotun økte omsetningen med 14 prosent til 8 459 millioner kroner i første tertial 2022. Rekordhøye råvarepriser sendte driftsresultatet ned fra samme periode i fjor.

Jotun navigerte godt gjennom et turbulent første tertial 2022.

Konsernet oppnådde ny salgsrekord og det ble omsetningsvekst i alle segmenter (dekorative malinger, skipsmalinger, industrimalinger og pulverlakker). Malingprodusenten ble imidlertid utfordret av krigen i Ukraina, covid-nedstengningen i Kina, forsinkelser i de globale forsyningskjedene og rekordhøye råvarepriser.

-Organisasjonen har håndtert den krevende situasjonen godt. Økt salgsvolum og prisøkninger gjør at Jotun leverte rekordhøy omsetning. I mars passerte vi 1 milliard liter solgt på 12 måneders basis», sier konsernsjef Morten Fon.

De høye råvareprisene førte til at driftsresultatet i 1. tertial falt sammenlignet med samme periode i fjor.

Sanksjonene mot Russland

Grunnet krigen i Ukraina og de internasjonale sanksjonene mot Russland, har Jotun stengt fabrikken. Fokus har vært på å ivareta de 300 ansatte i Russland, samt de fire i Ukraina.

-Det er stor grad av usikkerhet knyttet til virksomheten i Russland. Vi forbereder oss på alle mulige utfall», sier Fon. Situasjonen er imidlertid håndterbar for Jotun, da virksomheten i Russland kun står for mellom 2 og 3 prosent av konsernets samlede omsetning.

Betydelig usikkerhet

Fremover ser Jotun usikkerhet knyttet til inflasjonsvekst, globale logistikkutfordringer og Covid-situasjonen i Kina. I motsatt ende opplever selskapet positive tendenser i enkelte nøkkelmarkeder, deriblant innen nybygging av skip, noe som kan bidra til videre vekst.

- De høye råvareprisene vil fortsette å legge press på marginene våre. Vi må derfor fortsette med prisøkninger og kostnadskontroll», kommenterer Fon.

- Jotun er imidlertid godt posisjonert til videre lønnsom vekst, og står fast ved sin langsiktige vekst- og investeringsstrategi, legger han til.

Nøkkeltall (mill. kr)

T1 2022

T1 2021

Endring

Driftsinntekter

8 459

7 441

14 %

Driftsresultat

1 143

1 469

-22 %

Resultat før skatt

980

1 407

-30 %

 

Kilde: Jotun

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Kystverk-fartøy fikk motorstans
Japansk ståleksport-forbud til Russland
Mann fikk kran i hodet – på bedringens vei
Cruise-kontrakt for Brunvoll
Eramet Norway får 132 millioner kroner til energi- og klimaprosjekter i Sauda
DNV-ansatte får milliard-bonus
Andre Nordiske Medier
PlastForum NO
Maskinregisteret
Tungt

Send til en kollega

0.126