23948sdkhjf

SMART Industri preget av pandemi og krigen i Ukraina

I tillegg til norsk konkurransekraft og effektivisering, kom pandemien og nå krigen i Ukraina til å prege første dag av SMART Industrimessen.

Messen fortsetter i dag, tirsdag, og onsdag på NOVA Spectrum – tidligere Norges Varemesse – på Lillestrøm.

Flere av de Metallsupply snakket med i løpet av første messedag mente det var litt lite trøkk og litt få mennesker, og at dette kan skyldes etterdønningene etter koronapandemien.

SVEIS: Sveiseavdelingen hadde stor pågang av interesserte.

Økte transportkostnader

I tillegg var det flere som var opptatt av situasjonen i verdensøkonomien etter Russlands invasjon av Ukraina, og hvordan dette på sikt kan påvirke dem. Et tredje aspekt som også mange påpekte var de økte transportprisene fra spesielt Asia til Norge og Europa.

ROBOTER: Roboter er en viktig del av SMART Industrimessen på Lillestrøm. VIDEO: MORTEN DAHL

Norske industribedrifter har vært og er ledende i automatisering, robotisering og digitalisering som har gjort at vi har klart å være konkurransedyktig til tross for at vi er et høykostland. Denne utviklingen har vært mulig på grunn av modige investorer og bedriftseiere, fremoverlente ansatte og ikke minst et godt forsknings og utviklingsmiljø som støttes opp av incentivordninger gjennom Forskningsrådet, SIVA og Innovasjon Norge.

HEI PÅ DEG! En snakkende robot skapte interesse på messen.

Utfordrende markeder

Vi er nå inne i en tid med utfordrende markeder og ikke minst behov for posisjonering for nye muligheter. Flere produkteiere vurderer homesourcing, altså å flytte produksjonen hjem til Europa og Norge, og dette vil gi økte muligheter for norske produksjonsbedrifter. Trenden gjør seg gjeldende i de fleste bransjer, om det er metallbearbeiding til energi, olje eller forsvarsproduksjon, trebearbeiding til dører, vinduer og møbler eller prosessindustrien, og utfordringen er felles for dem alle – vi må fortsette å være i front på teknologi for å holde prisene nede.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.093