23948sdkhjf

Hydro investerer 63 millioner i resirkulering i Årdal

Hydro har besluttet å oppgradere og starte opp igjen PFA-støpelinjen i Årdal for å møte økt etterspørsel etter grønnere aluminium.

Resirkulering av aluminium er et av Hydros viktigste satsingsområder fram mot 2025.

Oppgradering og oppstart av den stengte linjen for primary foundry alloy (PFA) i Årdal vil øke kapasiteten for resirkulering av brukt aluminiumsskrap med 25.000 tonn i året og gi 14 nye årsverk.

Økende etterspørsel

– Vi ser økende etterspørselen etter aluminium med lavere karbonfotavtrykk, spesielt i bilindustrien. Salget av Hydro CIRCAL og Hydro REDUxa økte med 83 prosent fra første kvartal 2021 til første kvartal i år. Ved å utvikle teknologi og kompetanse til å ta inn brukt aluminiumsskrap også ved våre primærmetallverk i Norge kan vi redusere fotavtrykket ytterligere og utvide vårt tilbud av Hydro REDUXA til et sultent marked, sier Eivind Kallevik, konserndirektør for forretningsområdet Aluminium Metal i Hydro. 

ØKENDE ETTERSPØRSEL: – Vi ser økende etterspørselen etter aluminium med lavere karbonfotavtrykk, sier Eivind Kallevik, konserndirektør for forretningsområdet Aluminium Metal i Hydro. FOTO: HYDRO

Økt resirkulering av brukt aluminiumsskrap er en av tre hovedsatsinger i Hydros lavkarbonstrategi. Målet for Hydro er å doble bruken av resirkulert aluminiumsskrap innen 2025, fra rundt 250.000 tonn til over 500.000 tonn i året. 100 000 av disse tonnene skal resirkuleres i Norge.

– Sammen med investeringen i Høyanger Recycling, flere kapasitetsutvidelser i europeiske resirkuleringsanlegg og budet vi nylig har lagt inn for å kjøpe polske Alumetal er vi langt på vei for å nå dette målet, sier Kallevik.

Innblanding av brukt aluminium i produksjon og utstøping av primærmetall har både klima- og miljøfordeler.

– Ettersom vi har store mengder rent primærmetall kan vi blande inn og bruke legeringselementer i brukt aluminium og få produkter med samme kvalitet som tidligere. Vi kan «grave dypere i skraphaugen» og sikre at mer aluminium blir gjenvunnet og gjenbrukt. På den måten bidrar vi til en mer sirkulær økonomi, sier Kallevik.

Økt aktivitet i Årdal

I 2011 ble PFA-linjen ved metallverket i Årdal stengt på grunn av svakere marked og produksjonen ble dreid i retning av valseblokker for bilindustrien. I kjølvannet av Paris-avtalen og økt oppmerksomhet rundt det grønne skiftet ser Hydro nå nye muligheter for den gamle støpe-linjen.

VIKTIG SATSING: – Dette er en viktig satsing for Hydro i Årdal, sier fabrikksjef Wenche Eldegård i Årdal. FOTO: HYDRO

– Dette er en viktig satsing for Hydro i Årdal. Investeringen er forventet å bli på 63 millioner kroner. Den vil gi 14 nye årsverk og gi produktene våre et enda lavere CO2-fotavtrykk enn i dag. På den måten bidrar vi til at kundene våre når sine klimamål, sier fabrikksjef Wenche Eldegard i Årdal.

Fabrikksjefen synes det er ekstra gledelig å kunne dele nyheten om investeringsbeslutningen samme dag det markeres 75 år siden oppstarten i Årdal.

Viktigere med resirkulert aluminium

– Resirkulert aluminium vil bli en stadig viktigere del av Hydros aluminiumproduksjon. Hydro har investert nærmere 700 millioner i Årdal siden 2017, sist i oppgradering av elektrolysecellene ved metallverket. Vi ser nå en sprek og rask 75-åring som er svært godt rustet for å møte fremtiden, sier Eldegard. 

Produksjonen ved PFA-linjen er ventet å starte våren 2023, etter en periode med oppgraderinger og forberedelse til oppstart.

Kilde: Hydro

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109