23948sdkhjf

Kongsberg Gruppen sørger for fjernstyrte flyplasstårn

Nå skal flere av landets flytårn fjernstyres fra Bodø. Kongsberg Gruppen og Indra Navia har levert teknologien.

Avinor bruker 110 millioner kroner på det nye konseptet.

Det går ut på at fler av landets flytårn skal kunne fjernstyres fra Bodø.

Det er til sammen 15 flyplasstårn som skal kunne fjernstyres fra Bodø. Flytårnene befinner seg på strekningen Sogndal-Vardø, og bakgrunnen for innføringen av fjernstyringen er at Avinor ønsker å kutte kostnader.

Unikt konsept

Teknologien er det Kongsberg Gruppen og Indra Navia som har levert.

– Dette er helt unikt. Det har bare vært på test-stadiet før, sier Jens Petter Duestad til NRK Nordland. Han er operativ sjef for Remote Tower-senteret i Bodø. Dette er et senter som Avinor har bygget opp slik at man kan fjernstyre flytårnene derfra.

For tiden er det fire flyplasstårn som er fjernstyrt fra dette senteret. Disse er Røst, som var først ute, Vadsø, Hasvik og Berlevåg.

Også Sverige

Duestad forteller til NRK at man før 15. juni også vil kunne fjernstyre tårnene i Mehamn og Rørøs, og i løpet av året skal også Namsos og Rørvik kunne få fjernstyrte flytårn.

Nytt er at også Sverige har vist stor interesse for denne teknologien, og vil følge etter med fjernstyring av flytårn i nabolandet.

– Det er kun i Norge og Sverige at man er kommet så langt. Så har Sverige hatt noen utfordringer som gjør at vi havner litt foran. Nå er vi de største i verden og vil være det framover. Det er veldig stor interesse i hele verden for det vi holder på med, sier Duestad til NRK Nordland.

Kilde: NRK

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.11