23948sdkhjf

Den norske legen reddet sivile ut fra stålverket

I fem uker jobbet lege Fridtjof Heyerdahl med å få ut sivile fra Azovstal-stålverket i Mariupol. Inntrykkene han sitter igjen med vil prege ham lenge.

Fridtjof Heyerdahl var på oppdrag for Røde Kors i Ukraina.

Til daglig arbeider han som lege i Norsk Luftambulanse, og han er derfor vant til å se mye dramatisk.

Men til NRK forteller den erfarne legen at det han så i Mariupol vil sitte i ham lenge.

Hele byen ødelagt

– Det så ikke ut. Alt var borte. Jeg så ikke et eneste helt hus. Det var mennesker der. En del sto i kø, andre bare gikk rundt i gatene, sier Heyerdahl til statskanalen.

Han forteller om mennesker som hadde sittet to måneder i et bomberom under stålverket. De har måttet kjempe for sine daglige basale behov som vann og mat.

- De var tydelig preget av å ha sittet så lenge innesperret, sier han.

Fem uker

Fem uker tilbragte Heyerdahl i Ukraina, og mesteparten av tiden var hani Mariupol. Forhandlinger med partene tok mye av tiden den første tiden. Evakueringen av sivile fra stålverket måtte foregå på en mest mulig trygg måte. Så begynte selve evakueringen, og som har tatt flere dager. De sivile er blitt fraktet ut i sikkerhet i puljer. Nå skal det ikke være flere sivile inne på stålverksområdet.

– Nede i sentrum, hvor det var to-tre meter med litt gress mellom fortauet og veien, var det graver. Det var et apokalyptisk sted, ødeleggelsene var ufattelige. Det er bare så helt absurd. Sånne scener ser du bare på apokalyptiske filmer og TV-spill. Du mister kontakten med egne følelser, sier Heyerdahl videre til NRK.

Mange preget

Etter at sivile var evakuert var Heyerdahls oppgave å sørge for deres psykiske og fysiske helse. Mange av dem var svært preget etter å ha sittet så lenge innesperrret.

Søndag kom legen hjem til Norge etter fem uker i Ukraina.

Kilde: NRK

KLIKK for alle artikler i Ukraina.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095