23948sdkhjf

Avdekket mangler og lovbrudd flere norske verft

«Operasjon verft» var politiets, Skatteetatens og Arbeidstilsynets aksjon mot 26 verft i fjor. Det var ikke småtterier som ble avdekket under aksjonen.

26 verft langs kysten av nordvest-landet fikk besøk av inspektørene fra de tre etatene.

Ifølge NRK ble det avdekket flere kritikkverdige forhold, ikke minst på lønnnssiden. Rumenske arbeidere fortalte om en timelønn på helt ned i 30 kroner.

Vard Søviknes

Ett av skipene som ble bygd da aksjonen ble gjennomført, var luksusskipet «Viking Octantis». Det ble bygget ved Vard Søviknes, og skulle være ferdig til jul. Det medførte mye ekstra-arbeid og til en timespris som er langt unna det en vanlig norsk lønnsmottaker skal ha. Flere tusen arbeidere fra flere land deltok i byggingen av luksusskipet. «Viking Octantis» var til da det største skipet som var bygget ved verftet, skriver NRK.

30 KRONER TIMEN: Her ligger "Viking Octantis" til kai ved Vard Søviknes for å ferdigstilles. Mange utenlandske arbeidere fikk en timelønn på 30 kroner for å bygge skipet ferdig.

Det var en dag i oktober at politiet, Skatteetaten og Arbeidstilsynet dukket uanmeldt opp hos verftet. Arbeidet med å sjekke de utenlandske arbeidernes papirer startet umiddelbart, og det her avdekkingen av brudd på lønns- og arbeidsvilkår starter. Blant annet er det mange av de utenlandske arbeiderne som ikke er registrert i Norge, slik de skal. Mange av dem har ikke ID-nummer og skulle ikke vært på verftet i det hele tatt.

30 kroner timen

Når det ikke betales skatt av det man tjener, jobbes det svart.

Flere av arbeiderne blir intervjuet, og det her det kommer fram brudd på lover og regler:

- Noen får bare 30 kroner timen. En spesialabeider vet et verft skal tjene minst 180 kroner i timen.

- Arbeidstiden er 70-timers uke, et soleklart brudd på arbeidsmiljøloven.

- Timelistene viser at de jobbet tre uker i strekk – uten én fridag.

TILSYNSBESØK:Vard Søviknes var ett av verftene som fikk uandmeldt tilsynsbesøk under "Operasjon Verft" sist høst. FOTO: VARD

Kanskje vært for naive

Konserndirektør for HMS hos Vard, Magne Bakke, sier at de har svartelistet ett av firmaene som er ansvarlig for end el av arbeiderne ved verftet. Bakke kan fortelle at de ble overrasket over funnene i «Operasjon Verft».

Når NRK kontakter Bakke seks måneder etter kontrollen fra etatene, sier han at det ikke finnes noen unnskyldning for det som er blitt avdekket.

- Vi har kanskje vært litt for navie, og stolt på at alle er like åpne og ærlige. Det er sterkt beklagelig det som har skjedd. Jeg er både overrasket og skuffet, sier han, og legger til at Vards egne kontrollrutiner ikke ble fulgt da de godkjente flere av selskapene som har betalt for lav lønn.

UFERDIG LUKSUS: Et uferdig luksuscruiseskip - "Viking Octantis" - på vei til verftet.

Har ryddet opp

- Men nå har vi ryddet opp. Ingen skal slippe gjennom portene hos oss uten en avtale om minstelønn og kvittering for innmelding til Skatteetaten. Det er flere enn det ene selskapet som er blitt svartelistet, sier Magne Bakke til NRK.

Les hele saken hos NRK her.

Kilde: NRK

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078