23948sdkhjf

Russisk nettside hevder "Moskva" ble senket av norskprodusert missil

Nei, det var ikke missiler produsert av Kongsberg Gruppen som senket den russiske krysseren «Moskva».

Det sier forsvarsdepartementet og Kongsberg Gruppen (KOG) etter at russiske nettsider hevder at det var norskproduserte missiler av typen NSM laget av KOG som senket krysseren.

NSM står for «Naval Strike Missile» og er produsert av Kongsberg Defence & Aerospace (KDA). Det var Aftenposten som først omtalte at det russiske nettstedet Rusonline meldte at «Moskva» ble senket av antiskip-missil-typen NSM.

- Norsk missil

Videre skriver det russiske nettstedet ifølge Laagendalsposten: «Et overraskende angrep på den russiske krysseren hadde bare vært mulig på en måte: dersom missilet var norsk».

Men dette stemmer ikke, ifølge norske myndigheter. Overfor Aftenposten sier statssekretær Bent-Joacim Bentzen at har Norge ikke har sendt NSM til Ukraina.

Heller ikke Kongsberg Gruppen har kjennskap til eller kunnskap om dette, ifølge en e-post fra konsernet til Laagendalsposten.

Tre ulike versjoner

Rusonlines påstander om at norskprodusert NSM skulle ha senket krysseren «Moskva» står i sterk kontrast til hva russiske myndigheter sa skjedde da krysseren sank. De hevder nemlig at «Moskva» sank etter en brann om bord på skipet. Ammunisjon ble antent, noe som førte til en eksplosjon om bord.

En tredje versjon foreligger også. Det er ukrainernes forklaring om at krysseren ble truffet av en av deres Neptun-raketter.

Ifølge Aftenposten har Rusonline mer enn 400.000 følgere på web-tjenesten VKontakte.

Kilde: Laagendalsposten

KLIKK for alle artikler i Ukraina.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.169