23948sdkhjf

LKAB økte utslippene sine

Dette til tross for at målet var en reduksjon, og samtidig satse på HYBRIT – fossilfri produksjon av stål.

Men å kutte utslipp er lettere sagt enn gjort.

Avisa Fremover skriver at den svenske stålgiganten for 10 år siden bestemte seg for å kutte CO»-utslippene sine til 17 kilo pr tonn ferdig produkt innen 2020.

Nådde ikke målene sine

Men LKAB må ha sett at dette var for ambisiøst, for et par år senere ble ambisjonen senket til 23,9 kilo innen 2020. Nå viser tallene at i fjor ble endte utslippene på 25,3 kilo.

LKAB har en stor avdeling i Narvik.

Det rare er at selskapet ikke nådde målene sine på grunn av stans i produksjonen. Forklaringen er enkel: Det er svært energikrevende å starte opp igjen fra null, og i løpet av koronapandemien har antall vedlikeholdsstans økt.

Korona-påvirket

– Vi har vært nødt til å tilpasse oss til restriksjoner der vi ikke kan ha for mange personer samlet samtidig. Vi har derfor måttet porsjonere ut stoppene i et høyere antall under pandemien, forteller bærekraftsjef Anna Lindbom i LKAB til Dagens Inudstri (DI).

Til tross for økningen, har LKAB store ambisjoner om kutt i CO2-utslippene for 2030. Da skal utslippene ned med 25 prosent, men det avhenger av en rekke ting – særlig på energisiden.

Energi-utfordring

HYBRIT er på trappene for LKAB, men det ligger noen år fram i tid. Den store utfordringen i skfitet som ligger foran selskapet, er tilgangen på energi.

– Vi kommer til å ha et el-behov som på sikt blir større enn hele Danmarks, så det er klart at vi har en kjempeutfordring, sier Anna Lidbom til DI.

 

Kilde: Fremover Dagens Industri

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078