23948sdkhjf

SSB: Eksporten til nye høyder

Rekordhøy pris på aluminium førte til at verdien av aluminiumseksporten økte med 2,6 milliarder til 5,9 milliarder kroner i mars.

Det skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

I mars 2022 sprengte eksporten nye grenser og endte på 226,3 milliarder kroner - nesten 25 prosent mer enn ved forrige topp i desember 2021. Handelsoverskuddet er med 138,4 milliarder kroner også historisk høyt, og 64,3 prosent høyere enn i foregående måned.

Statistikken over utenrikshandel med varer viser rekordnoteringer for blant annet totaleksport, fastlandseksport og handelsbalansen  i mars.

Naturgass hoveddriveren

Det er likevel utførselen av naturgass som er hoveddriveren bak oppgangen. Naturgass for over 112 milliarder kroner ble utført i mars.

– Usikkerheten forårsaket av krigen i Ukraina påvirker prisene på våre viktigste eksportvarer. Spesielt prisen på naturgass er nå helt uten sidestykke, og er hovedårsaken for den eksepsjonelt høye eksportverdien vi nå opplever, sier seniorrådgiver ved utenrikshandelsstatistikk Jan Olav Rørhus.

Fastlandseksporten endte på 62,3 milliarder kroner. Dette er en økning på omtrent 21 prosent fra februar i år, som også var forrige toppmåned. Det ble ellers importert varer for nesten 88 milliarder kroner i mars, en økning på 19,4 prosent sammenlignet med mars 2021.

– En del av økningen i importen kan tilskrives høyere priser på innsatsfaktorer til industrien som følge av den generelle prisøkningen på råvarer, sier Jan Olav Rørhus.

 

Kilde: Statistisk sentralbyrå (SSB)

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
MMC First Process lanserer miljøfond
DeepOcean i samarbeid om å utføre miljøstudier offshore
Grunnrenteskatt: Verft taper oppdrag for 700 millioner
SSAB gjør endringer etter nabo-klager
Otto Olsen sikter mot å bli CO2-nøytrale med solcellepanel
Gruvebil laget av fossilfritt stål
Andre Nordiske Medier
Building Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.126