23948sdkhjf

Havila Kystruten hardt rammet av Russland-sanksjoner

Årsaken skyldes det russiskkontrollerte leasing-selskapet GTLK, som før helgen ble hardere rammet av EUs sanksjoner mot russiske enkeltpersoner og selskaper i forbindelse med Russlands krig mot Ukraina.

Dette går fram av en børsmelding fra Havila Kystruten. Her heter det blant annet:

«GTLK som er eier av leasingselskapene i Hong Kong og Irland som finansierer Havila Kystrutens skip er blant de sanksjonerte selskapene. Havila Kystruten legger til grunn at sanksjonene forhindrer GTLK i å gjennomføre finansieringen av selskapets skip».

Ytterligere EU-sanksjoner

EU på sin side har begrunnet sanksjonene mot GTLK med at selskapet «støtter finansielt og drar nytte av Russland regjering, som er ansvarlige for annekteringen av Krim og destabilisiseringen av Ukraina».

Foreløpig er det bare ett av fire skip som er satt i drift langs Norskekysten etter at Havila Kystruten fikk delkonsesjon for å drifte ruten som Hurtigruten har hatt i mange år. Et skip var forventet levert snart, og nå har Havila Kystruten snudd seg rundt for å finne alternative løsninger for å få levert «Havila Castor» fra Tersan-verftet.

E24 skriver at i GTLKs styre sitter flere russiske statstopper, blant annet President Vladimir Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov.

Videre skriver nettstedet at leasingselskapet er en av verdens største aktører innen leasing av fly. Ved utgangen av 2020 ble porteføljen av 70 passasjerfly og 19 tankskip verdsatt til 4,5 milliarder dollar. På kundelisten står blant annet flyselskaper som Emirates, easyJet, SunExpress og Aeroflot.

Ytterligere forsinket

Havila Kystruten har finansiert byggingen av sin flåte på fire nye skip gjennom leasingselskapet GTLK, som kontrolleres av den russiske stat.

I utgangspunktet var «Havila Castor» satt opp på sin første seilas 7. april. Men forsinkelser fra Tersan-verftet førte til at Havila Kystruten utsatte oppstarten til 10. mai. Fortsatt er ikke skipet ankommet Norge, og nå spøker det kanskje også for jomfruleilas i mai.

Kilde: E24

KLIKK for alle artikler i Ukraina.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11