23948sdkhjf

Ønsker oljeplattformer på verdensavlista

Det er kommunedirektøren i Stavanger som mener at det kan være aktuelt å sette de såkalte coneed-plattformene i Nordsjøen på verdensarvlista.

– Det har skjedd en enorm utbygging og utvikling på norsk sokkel, og det vil være viktig å bevare en del av disse innretningene, anleggene og miljøene for framtiden, skriver kommunedirektøren Per Kristian Vareide i en saksutredelse, ifølge Stavanger Aftenblad.

14 plattformer

Til sammen ble det bygd 14 slike plattformer i Hinnavågen i peridoden 1973 til 1995. Disse plattformene ble satt inn på feltene Statfjord, Gullfaks og Troll, og nå skal disse plattformene snart tas ut av produksjon.

Kommunedirektøren får støtte for forslaget fra museumsdirektør Finn E. Krogh og fagsjef Björn Lindberg ved Norsk Oljemuseum.

– Betongplattformene er et teknologisk underverk. Ingenting på verdsarvlisten er i dag knyttet til petroleumsindustrien. Dette kan være en fin anledning til å lage et monument over en oljealder som vi står midt i, sier Björn Lindberg til Aftenbladet.

La beina bli stående igjen

Tanken er å fjerne bore-, prosess- og hotelldelen, og la beina – selve condeepen – bli stående igjen. Det blir ikke lagt opp til publikumsturer til installasjonene, det er heller ikke noe krav for å få innpass på verdsarvlisten.

Kilde: Stavanger Aftenblad

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078